Málo míst ve školkách – pro rodiče problém, pro politiky předvolební téma

Praha – Mateřské školy praskají ve švech, do veřejných školek se letos nedostalo 60 000 dětí. Politické strany se proto předhánějí v tom, co rodičům dětí, na které v mateřské škole místo nezbylo, slíbí. Zatímco ČSSD a KSČM sází na navyšování kapacity v současných státních školkách, pravicové strany by spíše chtěly podpořit aktivitu firem, které v poslední době začínají zřizovat školky pro děti svých zaměstnanců.

„Měly by se podpořit různé možnosti rekonstrukcí mateřských škol, je možné využít i nějaké mobilní buňky,“ navrhla bývalá poslankyně Marta Semelová (KSČM). Recept sociálních demokratů a komunistů pro takové děti je jasný: stavět nové nebo rozšiřovat staré školky. „Připravili jsme fond, který bude na rozšíření kapacit, a ročně budou vyčleněny 2 miliardy korun právě na tento fond,“ uvedl stínový ministr školství Marcel Chládek. Stavět se ale podle ČSSD musí tak, aby až dětí ubude, školky mohly sloužit třeba jako domovy pro seniory.

To ODS by ale raději, aby fungovalo sousedské hlídání. „Spíš je cestou malá školka, kde se tři čtyři kamarádky domluví, že jedna z nich bude hlídat děti,“ navrhuje místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Podobně na to chce jít i TOP 09, která plánuje prosazovat vznik dětských skupin, firemních školek i podporu částečných úvazků pro rodiče.

Usnadnit rychlý vznik firemních školek chtějí i lidovci, stejně jako hnutí Úsvit Tomia Okamury nebo Babišovo ANO. Zemanovci by je chtěli i daňově zvýhodnit. „Aby byly firmy motivované zřizovat školky pro svoje zaměstnance a pro jejich ratolesti,“ uvedl místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš.

Zelení zase chtějí stejná práva pro všechny – pokud se dítě nedostane do školky, měli by podle nich rodiče dostávat do ruky stejné peníze, jaké na dítě ve školce posílá stát.

Málo míst ve školkách – pro rodiče problém, pro politiky předvolební téma (zdroj: ČT24)