Očkování imunitu nezaručí, zabrání ale komplikacím

Praha - Česko i přes očkování zaznamenává zvýšený výskyt příušnic. Podle vedoucí oddělení epidemiologie Státního zdravotního ústavu Jitky Částkové mohou za situací stát změny ve vlastnostech viru ve vakcínách nebo tzv. vyvanutí imunity. Počet nemocných před zahájením plošného očkování v roce 1987 je ale podle ní nesrovnatelný se současnou dobou. Podobná onemocnění se navíc objevují ve vlnách a nejde tak o nic neobvyklého. Přestože očkování nezaručuje stoprocentní odolnost vůči onemocnění, výrazně omezuje alespoň pravděpodobnost případných komplikací.

„Před zahájením očkování bylo průměrně 60 tisíc případů příušnic ročně, to jsou statistiky z let 1968-1987,“ uvedla vedoucí oddělení epidemiologie Státního zdravotního ústavu Jitka Částková. Současný výskyt, několik tisíc případů ročně, je nesrovnatelný s tím, co bývalo, dodala Částková. Navíc je podle ní běžné, že se podobná onemocnění vyskytují ve vlnách, což se netýká jen Česka, ale i Velké Británie, Polska, Španělska či Bulharska. Zvýšený výskyt příušnic Česko zaznamenalo například v roce 2006 nebo v roce 2012.

Očkování, které je napodobením přirozené infekce, kdy dochází k tvorbě ochranných protilátek, ale automaticky nezaručuje odolnost. Efektivita vakcín totiž není u všech stoprocentní. Že výskyt příušnic po očkování neklesá tolik jako například po očkování spalniček či zarděnek, se dá podle Částkové vysvětlit možnými změnami ve vlastnostech viru ve vakcínách či rychlejším poklesem hladin protilátek, které se vytvoří po očkování – tzv. vyvanutím imunity.

Příušnice (parotitis epidemica, mumps) se nejčastěji vyskytují na jaře a v zimě. Nejohroženější jsou mladí lidé do 25 let a děti. Onemocnění se projevuje obvykle bolestmi hlavy a svalů, nevolností, nechutenstvím a zduřením příušních či podčelistních slinných žláz nebo i podjazykové žlázy.

Přestože očkování nezaručuje stoprocentní imunitu, výrazně alespoň snižuje případný výskyt komplikací, které s sebou příušnice nesou. Může mezi nimi být orchitida u mužů, meningitida, pankreatitida apod. Výskyt podobných komplikací byl u očkovaných pacientů podle Částkové minimální. Pokud člověk jednou příušnicemi onemocní, neměl by se nakazit znovu. U příušnic totiž platí tzv. celoživotní imunita. Ta se podle Částkové traduje i u planých neštovic, přesto jsou známé případy opakovaných onemocnění, u příušnic by k tomu ale nemělo docházet, dodala.

Jitka Částková k výskytu příušnic a očkování (zdroj: ČT24)