Praha zdvojnásobila počet míst, kde platí zákaz pití alkoholu

Praha/Brno - Zastupitelé hlavního města zpřísnili dnes pravidla požívání alkoholu na veřejných prostranstvích. Novelou vyhlášky přibyla místa, na která se zákaz vztahuje. Počet takových míst se zvyšuje ze současných 459 na 837. „Zákaz se zároveň rozšířil na okolí dětských hřišť nebo samostatně stojící přístřešky městské hromadné dopravy. Snažíme se touto úpravou vyjít vstříc městským částem, které po změně volaly,“ uvedl radní Lukáš Manhart (TOP 09). Alkohol se nebude smět pít v okruhu 100 metrů u dětských hřišť. Zákaz požívání alkoholu se nově bude týkat například prostranství u Národního divadla a Nové scény, Slovanského ostrova v Praze 1 nebo Dienzenhoferových sadů v Praze 5. Novela začne platit 3. října.

Pít se nesmí ani v ulicích Brna

K zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích se připojuje stále více měst. V současné době jich je na 300. V Brně se nově alkohol nesmí pít ve většině ulic a v parcích městské části Brno-střed. Obsáhlá příloha brněnské vyhlášky současně obsahuje čtyřicet výjimek. „V Brně jsme zpočátku zaznamenali určité hlasy, které pochybovaly o tom, že by si strážníci místa zapamatovali. Ale pohled zevnitř je trochu jiný. Strážníci dobře znají své lokality, nejsou zas tak obrovské. Pokud by si nebyl jistý, nejde tu o minuty a může si skutečnost ověřit vysílačkou,“ komentoval rozšíření míst mluvčí brněnské policie Jakub Ghanem.

Pivo na zakázaném místě vás může stát tisícovku

Pivo na zakázaném místě vás může vyjít až na tisíc korun. Strážníci o výši pokuty rozhodují individuálně, podle závažnosti situace. Alkohol na ulici ale velmi často požívají lidé, kteří na pokutu nemají. „Vyhláška nám dává do ruky další nástroje. Můžeme opilce z místa vykázat. Strážníci tyto své problematické lidi už znají a umí se s nimi domluvit,“ dodal mluvčí.

Jakub Ghanem a Lukáš Manhart hosty Studia 6 (zdroj: ČT24)

V momentě, kdy dojde k porušení vyhlášky, má městská policie právo udělit blokovou pokutu ve výši 1 000 korun. Je možné zahájit i správní řízení, kde hrozí pokuta až 30 tisíc korun.

Na území hlavního města Prahy se zakazuje požívání alkoholických nápojů

  • v okruhu 100 metrů od stanic metra
  • v okruhu 100 metrů od škol a školských zařízení
  • v okruhu 100 metrů od zdravotnických zařízení
  • na dětských hřištích a pískovištích
  • v prostoru nástupních ostrůvků nebo samostatných nástupišť veřejné dopravy
  • Konkrétní místa ZDE

Zákaz se nevztahuje

  • na prostory restauračních zahrádek
  • na prostory u stánků s občerstvením v místech, kde je povolen prodej alkoholických nápojů
  • na prostor, ve kterém se koná akce povolená městskou částí, na jejímž území se akce koná
Míst se zákazem pití alkoholu na veřejnosti v Praze přibyde (zdroj: ČT24)