Člověk v tísni chystá posvícení, chce podpořit lokální potraviny

Praha – Nezisková organizace Člověk v tísni připravuje na 16. října celorepublikovou kampaň „Naše posvícení“. Školní jídelny i restaurace budou v rámci projektu nabízet menu sestavené výhradně z místních surovin; cílem je podpořit lokální spotřebu potravin, stejně jako posílit vědomí lidí o původu jídla, které běžně konzumují. Uzávěrka pro účastníky kampaně je 30. září.

„Nápad jsme vymysleli ve chvíli, kdy jsme se rozhlédli po českých supermarketech a zjistili, že spousta potravin, které by byly dostupné u nás, se momentálně dováží. Seženete spíše jablka z Brazílie než jablka česká,“ konstatovala koordinátorka „Našeho posvícení“ Hana Krejsová.

Záměrem Našeho posvícení je upozornit na to, že konzumace potravin z místa bydliště je méně energeticky náročná i ekologicky šetrnější, protože mj. snižuje náklady na dopravu. Koupí lokálních potravin navíc zákazníci přímo podporují pěstitele ve svém regionu. Tuzemská verze kampaně je součástí celosvětového projektu Food Right Now, který upozorňuje na problematiku hladu ve světě, a i v rámci Našeho posvícení se chystá projekce snímků o světovém hladu.

„Ve chvíli, kdy se lokální producenti zaměří na jednu potravinu, nezbývá jim prostor na to, aby na poli pěstovali pouze něco pro vlastní spotřebu. Běžným stavem v rozvojových zemích je to, že zde půdu skupují nadnárodní společnosti a využívají ji k tomu, aby plodiny skupovaly ve velkém, čímž narušují lokální trh,“ vysvětluje vazbu mezi problematikou hladu a podpory lokálních potravin Krejzlová. Jako příklad dává malajské a indonéské zemědělství, které se maximálně soustředilo na produkci palmového oleje, a omezilo tak vlastní potravinovou pestrost.

Školy i restaurace se mohou do projektu přihlašovat ještě týden.

Rozhovor s Hanou Krejsovou (zdroj: ČT24)