Příslib pro ambulantní specialisty. VZP jim nabízí smlouvy na neurčito

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chce ambulantním specialistům nabídnout smlouvy na dobu neurčitou. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka se tak lékařům nabízí možnost bez obav investovat do svých praxí a pořizovat dražší přístroje. Ambulantních specialistů navázaných na VZP je sedm tisíc, dosavadní smlouvy jim vyprší v roce 2015.

Záměr nabídnout specialistům smlouvy na dobu neurčitou dnes oznámil ředitel VZP Zdeněk Kabátek s tím, že správní rada takový postup jednomyslně schválila. „Vedení VZP přichází s jasnou a včasnou nabídkou pro řešení končící platnosti smluv, poprvé v historii je připravena prodloužit smlouvy všem stávajícím partnerům na dobu neurčitou,“ řekl Kabátek.

„Od změny si slibujeme vyšší jistoty pro ambulantní specialisty, umožnění lepšího plánování poskytování zdravotních služeb a tedy i zajištění kvalitnějších a příjemnějších služeb pro naše klienty,“ dodal s tím, že pojišťovna chce vystupovat jako partner „otevřený, férový a předvídatelný“.

„Je to jasný signál, že si VZP váží péče ambulantních specialistů, kterou našim pacientům poskytují,“ dodal Michal Sojka, předseda pracovní skupiny pro smluvní politiku VZP.

ČLK krok pojišťovny vítá

Praktičtí lékaři již smlouvy na dobu neurčitou mají a ČLK usilovala o to, aby se stejné řešení smluvních vztahů vztahovalo i na specialisty. Krok VZP proto vítá; podle prezidenta komory Milana Kubka nyní lékaři budou moci investovat do rozvoje svých praxí. Dosud si nemohli pořídit například některé dražší přístroje, které by spláceli delší dobu, než na kterou měli smlouvu; nabídka služeb pacientům tudíž byla omezená.

„Vnímám dohodu s VZP jako významný krok ke stabilizaci systému - pacienti získávají jistotu, že je nikdo nepřipraví o lékaře, ke kterému mají důvěru,“ doplnil Kubek. ČLK by chtěla, aby podobné smluvní jistoty získali ambulantní specialisté také od zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Ambulantním specialistům zaplatila VZP loni 11,35 miliardy korun. Podle Kabátka stanoví jasná kritéria pro prodloužení smlouvy, mezi nimi je například věcné a personální vybavení ordinace. V některých regionech, kde je lékařů určité odbornosti nedostatek, budou uzavřeny také nové smlouvy.

Smlouva pro ambulantní specialisty bude „rámcová“, její součástí budou i ustanovení o možnosti vypovězení jednou ze smluvních stran pro porušení, která smlouva ještě přesně vymezí. Tato rámcová smlouva pak bude nabídnuta všem ambulantním specialistům.

Tisková konference VZP k smlouvám se specialisty (zdroj: ČT24)