Jasno o propuštění má mít Pancová do týdne

Praha – Spoluobviněná v kauze Davida Ratha, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, čeká na verdikt pražského vrchního soudu, který rozhoduje o jejím propuštění z vazby. Na svobodě by pak mohla Pancová setrvat do rozsudku v celé kauze. Před třemi týdny v její prospěch rozhodl středočeský krajský soud, proti tomuto rozhodnutí ale podal státní zástupce Petr Jirát stížnost. Spis už doputoval na vrchní soud.

„Senát se pokusí po nastudování jak stížnosti, tak usnesení, tak i velké části spisu rozhodnout do konce tohoto týdne nebo začátkem příštího týdne,“ řekl České televizi mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt. Na konečné slovo o jejím případném propuštění z vazby si musí Kateřina Pancová počkat ve vazbě.

2400 listů ve více než stovce svazků a množství příloh opustilo středočeský soud až dnes. Mluvčí Zuzana Steinerová uvedla, že takovou dobu to zabralo kvůli nezbytným procedurám, ovšem zbytečnou prodlevu prý vyřízení nemá. Pancová považuje vazbu ve svém případě i v případě spoluobžalovaných za neúměrně dlouhou, cítí se podle svých slov unavená psychicky i fyzicky.

  • Spis v kauze Davida Ratha doputoval na Vrchní soud v Praze zdroj: ČT24
  • Kresba Kateřiny Pancové u soudu zdroj: ČT24

Soudce Robert Pacovský vyslyšel žádost Pancové o propuštění z vazby 3. září, státní zástupce Petr Jirát podal ihned proti rozhodnutí stížnost. Pancová za důvod žádosti uváděla mimo jiné zhoršený zdravotní stav svého otce, o kterého by se potřebovala starat.

Vrchní soud v Praze rozhodne o propuštění Kateřiny Pancové z vazby (zdroj: ČT24)