Zájem o poslanecké křeslo roste, do sněmovny chce 6000 Čechů

Praha – O poslanecký mandát bude v předčasných volbách usilovat 5923 kandidátů, což je bezmála tisícový nárůst oproti volbám v roce 2010 i 2006. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Kandidujících stran je přitom naopak méně než v předchozích letech, Češi budou moct vybírat ze třiadvaceti formací. Bezmála polovina z nich přitom před třemi lety do boje o sněmovnu vůbec nenastoupila.

Proti posledním sněmovním volbám v roce 2010 se počet kandidujících stran snížil o 3. Je to i menší počet, než byl ve volbách v letech 2002 a 2006, naopak v roce 1998, kdy se rovněž jednalo o volby předčasné, usilovalo o sněmovnu pouze 18 volebních stran a hnutí. Ze třiadvaceti stran a hnutí kandidujících do letošních voleb se těch minulých v roce 2010 zúčastnilo jen dvanáct.

Vzrostl počet lidí, kteří se chtějí do sněmovny dostat. Do volebního klání vstupuje 5923 Čechů, v roce 2010 jich kandidovalo o 901 méně, v roce 2006 jich bylo méně o 938. Ze tří čtvrtin jsou potom kandidátky obsazeny muži (73 procent), ženských uchazeček o mandát poslankyně je jen něco málo přes jednu čtvrtinu (27 procent), což je nepatrně slabší účast než v uplynulých sněmovních volbách.

Krajské úřady, které kandidátní listiny registrují, měly dnes také posledních několik hodin na to, aby strany upozornily na případné nedostatky. Strany je musí opravit do 30. září, pokud tak neučiní, budou z voleb v pondělí 30. září vyřazeny. Mohou se ale odvolat k soudu. Úředníci po celé republice se ovšem shodují, že chyb bylo málo, přičemž nejčastěji se jednalo o špatně udaný věk nebo bydliště – takový případ eviduje například Olomoucký kraj. V Praze pro změnu chyběla prohlášení kandidáta a potvrzení o složení příspěvku na volební náklady – ten činí 15 tisíc korun.

Prohlášení kandidáta na poslance musí kromě souhlasu s kandidaturou obsahovat také jeho závazek, že splňuje podmínky být zvolen a že nedal souhlas k tomu, aby byl uveden na kandidátní listině jiného uskupení. V prohlášení musí kandidát podle volebního zákona uvést místo svého trvalého pobytu a rodné číslo.

Kandidátky: Změny a dohady

Některé z menších stran také využily možnost do soboty doplnit své kandidátky. Nejčastěji to bylo politické hnutí Změna bývalého libereckého primátora Jana Korytáře, které původně předložilo zpravidla jen jednočlenné kandidátky. V Libereckém kraji doplnilo 16 jmen, v Karlovarském kraji jen dvě. K doplňování přikročily i jiné strany, třeba ve středních Čechách na soupisky přibyly čtyři desítky kandidátů. Lídry kandidátek uskupení neměnila.

Pochyby o skládání kandidátek potom nadále trvají v SPOZ. Krajská organizace strany se staví proti zásahům vedení strany do podoby kandidátní listiny a někteří členové SPOZ říkají, že vyškrtáním schválených kandidátů a dosazením jiných lidí vedení strany porušilo demokratické principy, a jsou rozhodnuti ukončit ve SPOZ členství. Kvůli tomu pravděpodobně zanikne i jedna místní organizace strany na Plzeňsku. Vyškrtnuta byla mj. šéfka plzeňské organizace Dita Portová, která se zastala kandidatury lobbisty Miroslava Šloufa v čele pražské kandidátky. I jej vedení strany vyškrtlo.

Reportáž o kontrole kandidátních listin (zdroj: ČT24)