TOP 09 podporuje zákon o financování stran i majetková přiznání pro politiky

Praha – TOP 09 podporuje požadavky iniciativy Rekonstrukce státu, které mají vést ke snížení míry korupce a zprůhlednění financování stran. Po jednání předsednictva strany to uvedla místopředsedkyně Helena Langšádlová. Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu před časem oslovila politické strany se žádostí o podporu svých návrhů.

Podle Langšádlové podporuje TOP 09 podobné návrhy dlouhodobě. „Pro řadu z nich jsme již hlasovali v Poslanecké sněmovně a například návrh registru smluv vzešel z dílny TOP 09,“ dodala. Strana podporuje např. zákon o financování politických stran, který by měl obsahovat nařízení, aby veškeré finanční transakce nad 20 tisíc korun politická uskupení uskutečňovala pouze bezhotovostně. Strany by také měly vykazovat všechny nepeněžní dary ve výroční zprávě s uvedením obvyklé ceny. 

Dalším návrhem je požadavek novely zákona o střetu zájmů, která pro poslance, senátory, členy vlády a další veřejné funkcionáře zavede elektronické odevzdávání majetkových přiznání. 

Rekonstrukce státu je protikorupční iniciativa - na počátku září zahájila kampaň, kde bude v předvolebním období srovnávat politické strany i jednotlivé kandidáty podle jejich podpory klíčovým zákonům proti korupci. Hodnocení pak zveřejní na webu kampaně „Bla bla nevolím“. Sdružení chce také ukázat na „prokorupčníky“, tedy poslance, kteří v končícím volebním období protikorupční zákony zvláště blokovali.

Výsledky jednání předsednictva TOP 09 (zdroj: ČT24)

Včera představili další část svého volebního programu občanští i sociální demokraté. Pro ODS je prioritou vyrovnaný rozpočet do roku 2020, čehož chce mj. docílit zavedením finanční ústavy. Datum pro přijetí eura s ohledem na odeznívající krizi stanovovat nechce – na rozdíl od sociální demokracie, která za reálný časový horizont pro vstup do eurozóny považuje léta 2019–2021. 

ČSSD pak chce zrušit superhrubou mzdu a změnit výši zdanění pro osoby s příjmy nad 100 tisíc korun z 22 na 28 procent. „Po zrušení superhrubé mzdy budou sazby fakticky na 20 a 30 procentech, přičemž podotýkám, že 20 procent hrubé mzdy je fakticky totéž co 15 procent superhrubé,“ uvedl stínový ministr financí Jan Mládek. DPH upravovat nechce. „Naše představa je taková: s výjimkou léků, zdravotnických potřeb a knih bychom zachovali stávající sazby,“ dodal.

Kompletní informace k volbám včetně rozhovorů s lídry jednotlivých stran najdete v rubrice Volby 2013.