Soukromníci vyráží do voleb s legalizací švarcsystému

Praha – Předvolební kampaň už rozjela i Strana soukromníků ČR. Její předseda Rostislav Senjuk povede kandidátku v Plzeňském kraji a bude i stranickým celostátním lídrem. Strana věří, že překročí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Mezi programovými cíli má ale mimo jiné snížení této hranice na dvě procenta. Mezi kandidáty strany je i sedm členů bývalé vládní strany LIDEM. V kampaních pokračují i ostatní strany: ČSSD představila svůj program pro Prahu, ODS zahájila v Ústí nad Labem a Strana zelených na jihu Moravy.

Soukromníci chtějí například legalizovat takzvaný švarcsystém, tedy praxi, kdy firmy místo zaměstnanců najímají živnostníky. Slibují si od toho mimo jiné snížení nezaměstnanosti. Podle Senjuka není tento systém nezákonný, jde o standardní zdanění fyzické osoby, která není zaměstnancem. Strana chce mimo jiné snížit i dolní sazbu daně z přidané hodnoty na pět procent a základní na 20 procent. Navrhuje také, aby se DPH odváděla pouze z uhrazených faktur. Snížit chce i spotřební daně z pohonných hmot.

Volební kampaň chtějí Soukromníci vést především na sociálních sítích, počítají i s inzeráty a mítinky. Místopředseda strany Rudolf Baránek bude lídrem ve Středočeském kraji, na Vysočině kandidátku povede náměstek ministra průmyslu Bedřich Danda. Pražským lídrem bude místopředseda Aleš Hemer.

Brífink Strany soukromníků ČR (zdroj: ČT24)

ČSSD chce osvobodit stavby sociálních bytů od DPH

Zástupci ČSSD dnes představili svůj program pro Prahu. Ve sněmovně chtějí prosadit dostavbu Pražského okruhu, změnu zákona o hlavním městě a zákony o sociálním bydlení a bezdomovectví. „Naším cílem je úspěšněji propojit práci poslanců a zastupitelů, což se v minulosti moc nedělo,“ uvedl předseda pražské ČSSD Karel Klíma.

Podle dvojky kandidátky Štěpána Stupčuka musí stát ve spolupráci se samosprávou například vytvořit zákon, který bude definovat, kdo má nárok na sociální bydlení. Bytovou situaci chce ČSSD rovněž řešit tím, že by například stavby sociálních bytů mohly být osvobozeny od DPH. Sociální demokraté rovněž chtějí zabránit případnému slučování pražských nemocnic a prosadit rovné podmínky financování vysokých škol.

ČSSD představila i další celorepublikové priority. Po volbách plánuje zavést náhradní výživné pro děti z chudších rodin, jimž jeden z rodičů neplatí alimenty. Stát by jim tak podle jejich věku teď dával od 2 610 do 3 675 korun měsíčně. Osamělí senioři a seniorky s nízkou penzí by zas měli mít jistotu, že budou v důchodu pobírat aspoň 4 430 korun. Znovu by se platila v prvních třech dnech nemoci i nemocenská a porodné by bylo na každé dítě. Záměry ČSSD dnes představil stínový ministr práce Roman Sklenák. Podle něj není zatím jasné, co se podaří splnit. Záležet bude na financích.

Brífink ČSSD k představení volebních priorit pro Prahu (zdroj: ČT24)

ODS: V ubytovnách by se mělo platit maximálně 1000 korun za lůžko

ODS chce zase po volbách prosadit, aby se za jedno lůžko na ubytovnách platilo maximálně 1000 korun včetně všech služeb. Strana tím chce zamezit předražování tohoto druhu ubytování, k němuž se často uchylují provozovatelé ubytoven. Zástupci ODS při představování svého volebního programu v Ústí nad Labem rovněž uvedli, že chtějí zamezit zneužívání systému sociálních dávek a „kšeftování s chudobou“, které se právě na ubytovnách děje.

Strana zelených (SZ) zahájila tento týden kampaň na jihu Moravy. V případě svého zvolení do Poslanecké sněmovny bude podporovat rozvoj venkova a pomoc drobným zemědělcům a vinařům s prodejem jejich výrobků. Prosazovat chce vytvoření městských tržnic vyhrazených výhradně pro místní potravinářské produkty. „Ke zlepšení dostupnosti kvalitních místních potravin nestačí občasné farmářské trhy a koutky s biopotravinami v obchodech. Je nezbytné, aby se zlepšila kontrola kvality potravin ze strany státních úřadů… Musí se rovněž zvýšit osvěta na školách,“ uvedl předseda strany Ondřej Liška. 

O voličské průkazy zatím není moc zájem

Předčasné volby proběhnou 25. a 26. října. Lidé, kteří chtějí volit mimo své trvalé bydliště, musí mít voličský průkaz. V porovnání s lednovou prezidentskou volbou ale přijaly úřady zatím jen zlomek žádostí. Pokud mají občané o průkaz zájem, musí o něj písemně zažádat nejpozději do 18. října. U osobní žádosti si ho můžou vyzvednout až do 23. října. Podrobné informace najdou zájemci na webu ministerstva vnitra.

O volební průkazy není zájem (zdroj: ČT24)