Pamětní medaile Senátu si odnesl Šebrle, Pavlica i mořeplavec Konkolski

Praha – Senát ocenil při příležitosti Dne české státnosti 17 osobností, stříbrné pamětní medaile dostali např. desetibojaři Robert Změlík a Roman Šebrle, uznávaná japanoložka Vlasta Winkelhöferová, muzikant Jiří Pavlica nebo mořeplavec Richard Konkolski. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) je ocenění výrazem uznání za výjimečné zásluhy jejích nositelů. „Přispěli svým dílem k tomu, že je Česká republika lepším místem k životu, a tím i k dobrému jménu naší země v zahraničí,“ uvedl Štěch.

Šebrle a Změlík jsou olympijskými vítězi v desetiboji, Šebrle navíc mistrem světa v tomto sportovním odvětví. Jsou rovněž spoluzakladateli soutěže Odznak všestrannosti olympijských vítězů, která přivádí k aktivnímu sportování tisíce dětí. 

Konkolski je prvních Čechem, který sám obeplul zeměkouli, a to dokonce třikrát. Přestože v roce 1982 emigroval a nyní žije v USA, kontakty s Českou republikou nikdy nepřerušil.

V Praze naopak od roku 1996 žije další z oceněných, americký básník a překladatel Michael March. Je prezidentem mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha, díky kterému Česko navštívila celá řada nositelů Nobelovy ceny.   

K oceněným patří také Libor Peška z Povodí Vltavy, který při letošních povodních nedaleko Vyššího Brodu zachránil život člověku, který uvízl ve vodě.

Jiří Pavlica už 25 let stojí v čele souboru Hradišťan, jehož hudba, spojující různé hudební žánry a proudy, je považována za originální fenomén české kulturní scény.

Medaili dostal rovněž Kosovan Gjon Perdedaj. V září 2000 se v Praze zastal seniorky, jíž napadl dosud nedopadený zloděj. Ten pak zachránce napadl s nožem a způsobil jeho ochrnutí.   

Dále byl oceněn Ilja Hradecký, zakladatel občanského sdružení Naděje, které pečuje o lidi bez domova, osamělé, zdravotně postižené nebo jinak znevýhodněné.

Medaili převzali rovněž dramaturg a spoluzakladatel Činoherního klubu Jaroslav Vostrý a někdejší umělecký ředitel festivalu Smetanova Litomyšl Vojtěch Stříteský.  

Mezi vyznamenanými lékaři byl přední český neurochirurg Eduard Zvěřina, který patřil mezi průkopníky mikroneurochirurgické operační techniky, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší a vedoucí týmu medicínských aplikací liberecké univerzity Irena Lovětínská Šlamborová, která se podílela na vývoji nanovrstvy, jež dokáže zničit bakterie, viry i houby. 

Z oceněných si pro medaili nemohl přijet pouze profesor Jiří Bartek, vedoucí laboratoře Cell Cycle and Cancer v Kodani, který se věnuje především výzkumu regulačních mechanismů dělení nádorových buněk a mechanismů vedoucích ke vzniku nádorů.