Armáda plánuje další velký nákup techniky

Praha – Armáda plánuje na příští rok další velký nákup techniky za více než 1,5 miliardy korun. Půjde o 30 lehkých obrněných aut pro velitele a spojaře. Podle velení armády jde o klíčový nákup, protože tato auta vojáci nutně potřebují.

Vojáci požadují nové obrněné vozy, které mají doplnit obrněné transportéry Pandur. Vozy mají mít čtyřkolový podvozek, prostor pro tříčlennou posádku a možnost letecké přepravy. „Při obraně státu nebo koalice se bez boje neobejdeme, tak musíme být schopni spolupracovat s partnery a sami mezi sebou se navzájem domluvit. A k tomu potřebujeme štábní a velitelská vozidla,“ uvedl náčelník generálního štábu AČR Petr Pavel.

Obrněná auta mají být navíc v kategorii MRAP - tedy odolná proti minám. Armáda si je zřejmě pořídí bez výběrového řízení jako strategickou zakázku. „Moje osoba je zárukou toho, že nedojde k byť sebemenším dohadům o čistotě zakázky,“ řekl Pavel Bulant, ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování MO ČR.

Armáda plánuje další velký nákup techniky (zdroj: ČT24)

O dodávku bude usilovat i český výrobce

O dodávku 30 obrněných aut se bude ucházet i jejich jediný český výrobce z Přelouče. Vojákům chce nabídnout obrněný stroj s názvem Vega. „Vega se vyznačuje vysokou průchodností terénu, balistickou odolností, kolo vydrží výbuch osmikilové miny,“ popsal konstruktér Tomáš Francouz ze SVOS Přelouč. 

Teď má česká armáda 120 lehkých obrněných aut za více než 4,5 miliardy korun. Jejich nákup provázela podezření z korupce. Většina jsou italská Iveca, zbytek německá Dinga. Vojáci je používali i v Afghánistánu. Obrněná auta kategorie MRAP začaly ve velkém používat spojenecké jednotky po zkušenostech z Afghánistánu a Iráku, po nájezdu na minu zemřely v těchto zemích stovky koaličních vojáků.

image_508105
Zdroj: ČT24