Všichni kandidáti na prezidenta porušili při kampaních zákon

Praha - Zákonná pravidla financování prezidentské kampaně nedodržel žádný z devíti kandidátů na prezidenta. Prohřešky ale nebyly zásadní. Vyplývá to z auditu účetnictví prezidentských kandidátů, který provedl senátní mandátový a imunitní výbor. Kandidátům ale žádný postih nehrozí, zákon nic takového nepředpokládá.

Kandidáti chybovali například v tom, že transparentní účet pro financování kampaně neuzavřeli dnem vyhlášení volebních výsledků. Platilo to zejména pro prezidenta Miloše Zemana a současného ministra financí Jana Fischera, kteří ještě dlouho po volbách spláceli své závazky a přijímali příspěvky na své volební účty. 

Miloš Zeman také například platil některé výdaje v hotovosti, což zákon zakazuje. Jako jediný ale zase včas oznámil, kam pošle peníze, které z kampaně zbyly. Jeho rivalovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) chybí některé faktury, doklady a smlouvy a i on platil za některé položky v hotovosti. „S jednotlivými výhradami se nejprve detailně seznámíme a pak k nim poskytneme celkový komentář,“ reagoval mluvčí Schwarzenbergovy kampaně Marek Pražák. Jan Fischer měl problémy s nesplacenými dluhy - sponzory sháněl ještě po volbě. Jiřímu Dienstbierovi nesedí celková suma za kampaň, mezi bankovním výpisem a účetní knihou je rozdíl asi 150 tisíc korun.

Táňa Fischerová nemá kompletní seznam dárců ani výdajů na kampaň nebo některé faktury. Vladimír Franz platil část kampaně v hotovosti. Výbor také neinformoval, jak naložil se zůstatkem na účtu. Zuzaně Roithové chybí seznam dárců a některé darovací smlouvy. Podle auditu navíc přijala nefinanční dar v hodnotě půl milionu, u kterého není prokázaný původ. „Na mých webových stránkách je možné si přečíst plnění včetně toho nefinančního, což si bohužel ti, co psali zprávu, vůbec nevšimli,“ řekla ČT. Také Přemyslu Sobotkovi chybí některé faktury a doklady a neoznámil, jak naložil se zbytkem peněz. Jana Bobošíková zase například nedodala kompletní výpis z volebního účtu.

Prezidentští kandidáti
Zdroj: ČT24

Ani u jednoho z kandidátů se nedali přesně vypátrat všichni dárci

Podle předsedy výboru Jiřího Oberfalzera (ODS) měli kandidáti často problém porozumět tomu, co jim zákon ukládá. Jeho porušení ale senátor označil za „bagatelní a formální“. Výbor kvůli tomu doporučil zákon vyjasnit. Píše se v něm například to, že si mají kandidáti založit transparentní účet. „Zákon hovoří v jednotném čísle, a tak se domníváme, že ti kandidáti, kteří si založili více než jeden účet, porušili ustanovení zákona. Šlo konkrétně o pana Fischera a pana Franze,“ uvedl Oberfalzer.

Všichni kandidáti naopak splnili povinnost založit volební výbor v počtu tři až pět osob. Nikdo nepřekročil ani finanční strop - v prvním kole čtyřicet, ve druhém padesát milionů korun. Včas měli všichni založený i transparentní účet, senátní výbor dostal v zákonné lhůtě i účetnictví. „Ve stejné podobě měli účetnictví zveřejnit i na internetu, to ale nesplnil žádný kandidát,“ dodal Oberfalzer. Ani u jednoho z kandidátů se také nedali přesně vypátrat všichni dárci. „U některých bylo posíláno obrovské množství směšných částek. Nebylo pravděpodobně v silách volebního výboru pátrat po dárcích,“ podotkl Oberfalzer.