Za údajnou korupci při pořízení gripenů nikdo stíhán nebude

Praha - Za údajnou korupci při pořízení stíhaček JAS-39 Gripen pro českou armádu nebude nikdo obviněn. Detektivové z protikorupční policie po více než tříletém prověřování případ znovu odložili. Dospěli k závěru, že nejde o podezření z trestného činu. Vrchní státní zastupitelství v Praze bude rozhodnutí policie nyní přezkoumávat.

Kriminalisté kauzu prověřovali pro podezření z trestných činů podplácení a pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě. „Vzhledem k tomu, že policejní orgán dospěl k závěru, že se ve věci nejedná o podezření z trestného činu, bylo vydáno usnesení o odložení věci,“ řekl ČT mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Policie se zabývala nákupem stíhaček od roku 2002. Případ byl od té doby dvakrát odložen a následně znovu obnoven. Naposledy v květnu 2010 na základě prověrky Nejvyššího státního zastupitelství.

Smlouvu o nákupu gripenů schválil v dubnu 2002 kabinet premiéra Miloše Zemana. Celkový rozpočet na pořízení letounů byl tehdy vyčíslen na 60,2 miliardy korun. Návrh financování ale nezískal podporu parlamentu. Po povodních v létě 2002 nová vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) od záměru nakoupit stíhačky definitivně upustila, protože peníze byly potřeba jinde. Po různých úvahách o zajištění českého vzdušného prostoru nakonec stejná vláda v červenci 2003 rozhodla, že si ČR stíhačky pronajme. Česko do výzbroje armády zařadilo gripeny: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů.

Kriminalisté se o nákup letounů zajímali opakovaně. Při prvním vyšetřování dospěla česká policie v prosinci 2002 k závěru, že se trestný čin stal, nenašel se ale viník. Podruhé se policisté začali případem zabývat v únoru 2007, koncem roku 2009 jej ale opět odložili s tím, že nejde o podezření z trestného činu.

Podezření z korupce při nákupech gripenů vyšetřovala i policie ve Švédsku, Velké Británii, USA či Rakousku. Podle britské protikorupční služby se při nákupu uplácelo, rozdalo se údajně několik desítek milionů korun. Policie tehdy vyšetřovala britsko-švédské konsorcium BAE-Systems, které mělo údajně uplácet. Podle redaktora Aktuálně.cz Jana Gazdíka vypovídá odložení případu neochotě státu se kauze dál věnovat.

V kauze údajné korupce při pronájmu gripenů nepadne žádné obvinění (zdroj: ČT24)