Zdravotnické odbory vstoupily do stávkové pohotovosti

Praha – Výkonná rada svazu zdravotnických odborů rozhodla, že jeho členové počínaje dneškem vstoupí do stávkové pohotovosti. Odborářům se nelíbí, jak se politici staví k řešení situace ve zdravotnictví. Chtějí proto od jednotlivých stran slyšet, jak budou po volbách řešit kritické problémy resortu. K situaci ve zdravotnictví se v pátek vyjádří také Českomoravská konfederace odborových svazů.

Ve stávkové pohotovosti jsou od pátku odboráři v pražské Nemocnici Na Bulovce, nespokojení jsou i odboráři v řadě nemocnic a lázní. Odborový svaz jejich kroky podporuje.

„Výkonná rada vyhlášením stávkové pohotovosti reaguje na neřešené naléhavé problémy ve zdravotnictví, včetně lázeňství, a v sociální péči. Na kritickou situaci, kdy mnoha nemocnicím hrozí krach, některé lázně již zkrachovaly a další jsou vážně ohroženy, odborový svaz opakovaně upozorňoval ministra zdravotnictví Martina Holcáta, premiéra Jiřího Rusnoka a na jednání tripartity i další ministry,“ vysvětlila postoj zdravotnických odborů jejich předsedkyně Dagmar Žitníková.

Dagmar Žitníková
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Odbory prý už dostaly od premiéra odpověď na dopis, který mu napsaly zhruba před měsícem. Neuspokojila je. „Pan premiér v dopise napsal, že deficit zdravotnictví bude letos osm miliard korun, přesto vláda přidává příští rok na úhradách za státní pojištěnce pouze 4,7 miliardy, to nestačí,“ poznamenala Žitníková.

Systém veřejného zdravotního pojištění spotřebuje ročně celkem 290 miliard korun. Na konci letošního roku se ale očekává, že bude v osmimiliardovém deficitu. Kabinet v demisi premiéra Jiřího Rusnoka proto navrhl senátorům zákonné opatření, kterým chce od ledna navýšit platby za státní pojištěnce (děti, studenty, důchodce či nezaměstnané) o 64 korun měsíčně z nynějších 723 korun. Celkem by tak mělo příští rok do systému veřejného zdravotního pojištění přitéct 4,7 miliardy korun navíc.

Obdobně vážná je podle ní situace také v pobytových zařízeních sociálních služeb. Výkonná rada pověřila Žitníkovou, aby se dotázala předsedů politických stran, které pravděpodobně zasednou po říjnových volbách v Poslanecké sněmovně, jak konkrétně budou kritickou situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách řešit. Dopisy s otázkami už svaz odeslal.

Podle zdravotnických odborů mají české lázně velké existenční problémy – klesly jim totiž příjmy od pojišťoven, počty léčených, počty zaměstnanců i jejich platy. Příčinou je podle odborářů nový indikační seznam, který lázeňskou péči omezil. Hrozí tak propouštění zaměstnanců, omezování péče a někde dokonce i krach lázní.

Indikační seznam omezil počty nemocí, u nichž se hradí lázeňský pobyt ze zdravotního pojištění, a zkrátil dobu pobytu v lázních. Pro lázně to podle odborářů znamená půlmiliardový propad příjmů. Zatímco v roce 2009 dostaly lázně od zdravotních pojišťoven 3,2 miliardy, letos očekávají jen 1,4 miliardy korun. Počty léčených ve stejném období klesly ze 122 000 na letos očekávaných 54 000.