Učebnice z Moravy je druhá nejlepší v Evropě

Řeznovice – Prvňáčci z malé základní školy v Řeznovicích na Brněnsku se učí číst a psát podle druhé nejlepší učebnice v Evropě. Soubor výukových materiálů pro český jazyk, pracovní učebnici Začínáme číst a psát a Už čteme a píšeme sami, získal stříbrnou medaili v soutěži o titul učebnice roku na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Materiály, které díky tzv. genetické metodě usnadňují dětem začátky psaní a čtení, vytvořil tým pedagogů z řeznovické základní školy.

Nejdřív velká tiskací, potom malá a až nakonec psací písmo. Takto postupuje výuka čtení a psaní takzvanou genetickou metodou. „Pro děti je to přirozenější, jejich mozeček není zalitý všemi čtyřmi druhy písmen. A je to o zábavě, ne o drilu,“ vysvětlila úspěch genetické metody spoluautorka nové učebnice a učitelka ze základní školy v Řeznovicích Martina Grycová. 

Při běžné výuce na dítě totiž padnou všechna písmenka najednou, navíc se čtení učí po slabikách. „Genetická metoda se označuje jako metoda jedné náročnosti a dětem dává vždycky jen jeden typ písma po určité období, aby ses s ním mohly bezpečně seznámit. Začínáme u konkrétních věcí, u kterých ty děti ví, co znamenají. Je to jiné, oproti slabikám, protože slabiky nejsou nic konkrétního,“ dodala učitelka. 

Ředitelka základní školy v Řeznovicích Karla Černá dostala za úkol vytvořit s týmem lidí novou učebnici češtiny pro prvňáky. Kromě jednodušší metody, kterou učebnice používá, má jejich čítanka i další přidanou hodnotu. „Chtěli jsme, aby byla o dětech a pro děti. Obzvlášť v první třídě si děti chtějí povídat s paní učitelkou o tom, co dělají doma, co je baví…,“ upřesnila Grycová. Malé školáky proto jejich čítankou provází fiktivní žáci z fiktivní třídy, kteří navíc dávají v textu prostor samotným dětem, aby se vyjádřily. „Jsem moc ráda, že první knížka, kterou děti čtou, je o nich, a že mohou být spoluautory,“ uzavřela ředitelka Černá. 

O udělení ocenění rozhodla odborná porota Evropské asociace nakladatelů učebnic složená z pedagogů předních evropských institucí a univerzit. Česká učebnice díky své kvalitě zaujala nezávislou porotu a probojovala se až do finále soutěže otevřené všem evropským nakladatelům. Letošním druhým místem tak navázala na úspěchy z minulých let, kdy vynikly především dva tituly oceněné zlatou medailí. Roku 2008 zvítězila učebnice Chemie pro 8. ročník ZŠ a v roce 2011 přivezla evropské zlato Prvouka pro 2. ročník ZŠ.