LN: VZP odměňuje nemocnice nespravedlivě

Praha - České nemocnice dostávají od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) rozdílné částky za stejné výkony. Podle Lidových novin (LN) to vyplývá z dosud utajovaného seznamu, který mají k dispozici. Rozdíly v odměnách nemocnic jsou často až dvojnásobné.

Rozhodují prý dobré kontakty

Za stejný výkon někde dvacet tisíc, jinde padesát tisíc - podle jakého klíče se výše odměn od VZP určuje, jde zjistit jen těžko. Podle LN se sazby liší třeba i ve stejně velkých nemocnicích, se stejným zaměřením a vzdálených jen několik kilometrů od sebe. „Systém je vybudován na klientelistických vazbách. O výši příjmu od pojišťovny rozhodují lobbisté a dobré kontakty,“ prohlásil Stanislav Fiala z Asociace nemocnic.

Všeobecná zdravotní pojišťovna sama seznam zveřejnit nechce. Brání se ale tím, že rozdíly jsou dané historicky a souvisí s tím, kolik zákroků nemocnice provedly v minulosti. Zodpovědnost je podle ní na ministerstvu zdravotnictví. „Sazby jsme si nevymysleli my jako pojišťovna, jsou dány legislativou. Je to vlastně zakonzervovaná historická výkonnost každé nemocnice,“ konstatoval ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

VZP platí nemocnicím podivné částky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zase tvrdí, že se do pěti let zavázalo sazby sjednotit. Podle zdravotníků se to ale zatím moc neděje. „Celou snahu poněkud vymazala úhradová vyhláška. Ta obsahuje i takové restrikce, které naprosto směřují proti tomuto vyrovnání,“ podotkl Josef Mašek z kadaňské nemocnice.

Podle právníků může vést současný systém k chaosu. Nemocnice, které hospodaří s nižšími platbami od pojišťoven, podle nich navíc můžou šetřit na provozu. Naopak lékaři své pacienty uklidňují, že nespravedlivý systém se na kvalitě péče neprojeví.