Bývalým manažerům MUS zatím v Česku zatčení nehrozí

Praha - Švýcarský federální soud poslal do vězení pětici bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti. Rozsudek zatím není pravomocný, soud ale Antonína Koláčka a Petra Krause na místě zadržel. Nakonec ale rozhodl, že dva čeští podnikatelé - navzdory obavy tamní prokurátorky z útěku - do vazby nastoupit nemusí. Zbylá trojice u dnešního verdiktu nebyla, zastupovali je obhájci. I když je soud uznal vinnými, tak zatím v Česku zatčeni nebudou.

„Protože na základě úmluvy o vydávání my české občany nevydáváme, tak v podstatě taková žádost tady u nás není odůvodnitelná. Čili do doby nabytí rozsudku právní moci je tady nikdo zatýkat nebude,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová. Vydávání mezi ČR a Švýcarskem se podle ní řídí Evropskou úmluvou o vydávání z roku 1957.

Krausovi a Koláčkovi, kteří byli přítomni v soudní síni, švýcarský soudce okamžitě přidělil policejní doprovod. Pozdě večer nicméně soud rozhodl, že do vazby nastoupit nemusejí. Odsouzení navíc dali najevo, že se nehodlají vyhýbat trestu. Podle redaktora ČT Jiřího Hynka rozhodl soud o propuštění obou obžalovaných i kvůli tomu, že zbylí tři Češi u soudu nebyli a právě Kraus a Koláček projevili svou účastí dobrou vůli. Předseda tribunálu Jean-Luc Bacher také připomněl profesní a rodinné vazby obou odsouzených v České republice, kde mají trvalé bydliště. Nyní tak mohou Švýcarsko opustit. 

Prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová přitom požadovala okamžité uvalení vazby na oba přítomné. Jejich obhájci označili takový požadavek za šokující a přehnaný. Argumentovali také tím, že by odvolací řízení mohlo skončit později, než je například Krausův nepodmíněný trest odnětí svobody 16 měsíců. 

Budova federálního trestního soudu ve švýcarské Bellinzoně
Zdroj: ČTK/Stanislav Mundil

Na základě evropského zatykače je přitom v Evropě možné vydat člověka bez ohledu na jeho občanství do jiného státu, který se připojil k schengenské dohodě o volném pohybu osob. Švýcarsko sice je součástí schengenského prostoru, ale evropský zatykač podle českých diplomatů využít zatím nemůže, neboť nedokončilo příslušnou ratifikační proceduru.

Koláček i Kraus žádají odklad nástupu trestu   

Podle advokátky obžalovaných Karoliny Zelenkové bylo zadržení Krause a Koláčka přímo v soudní síni zcela nestandardní, vzhledem k tomu, že rozsudek ještě není pravomocný. Její klienti prý trvají na tom, že jsou zcela nevinní. „Po doručení písemného vyhotovení rozsudku zvážíme veškeré možnosti, jak dnešní rozhodnutí zvrátit u odvolacího soudu,“ uvedla Zelenková. Odsouzení se mohou do 30 dní odvolat k nejvyšší švýcarské soudní instanci, Federálnímu tribunálu. Tuto možnost hodlá podle svého mluvčího využít Koláček. 

Koláček před soudem řekl, že je verdiktem překvapen. Nepočítal jsem s tím, uvedl, když vysvětloval, proč chce odklad nástupu trestu. Prohlásil, že vzhledem k pro něj překvapivému verdiktu si nepřipravil obchodní ani rodinné záležitosti. Zároveň upozornil, že ho čeká operace močového měchýře. Kraus prohlásil, že se nemíní vyhýbat pravomocnému trestu a že chce jen trochu času k uspořádání svých záležitostí.

České státní zastupitelství teď musí vyhodnotit, jestli se rozsudek týká stejných činů jako vyšetřování v Česku. V takovém případě by muselo stíhání v Česku skončit, jakmile bude rozsudek pravomocný. „Podle prvotních informací se zdá, že skutečně část trestního stíhání, které je vedeno v ČR, je vedeno pro stejné nebo velmi podobné trestné činy. Trochu mimo stojí korupční část, tzn. stíhání pana inženýra Musely a Sýkory,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře Petr Šereda, státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Švýcarský generální prokurátor ocenil spolupráci s ČR

Vyhlášení rozsudku sledoval také švýcarský generální prokurátor Michael Lauber, podle něj je signálem, že Švýcarsko nebude tolerovat, aby se jeho finanční instituce zneužívaly k praní špinavých peněz. Verdikt prý také ukazuje význam mezinárodní spolupráce.  

Lauber zároveň ocenil i spolupráci s českými vyšetřovateli v posledních dvou letech, kdy on sám nastoupil do funkce. S českým nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a jeho spolupracovníky pravidelně jednám, řekl Lauber, který byl několikrát v ČR a Zeman ho několikrát navštívil ve Švýcarsku. Nechtěl se ovšem vyjadřovat k předchozímu vyšetřování na české straně, případ byl totiž několikrát odložen.

Kauza MUS tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)