Natočili jste zločin na video a dali na internet? Hrozí vám pokuta

Praha - Amatérská videa na internetu, která zachycují nejrůznější krádeže, dopravní nehody nebo rvačky, často pomáhají policistům při vyšetřování. Od lidí tím získají konkrétní důkaz o přestupku nebo trestném činu. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ale říká, že kdo takový záznam zveřejnění na internetu, porušuje zákon. Hrozí mu až statisícová pokuta.

Díky záznamům od náhodných svědků se policistům často daří chytit a usvědčit zloděje. Například na parkovišti před obchodním domem v Karviné natočil motorkář kamerou na své přilbě muže, který se přímo před ním pokusil okrást seniora. „Pachatele se nám podařilo usvědčit, k činu se doznal a bylo mu ve zkráceném řízení sděleno podezření z přečinu krádeže,“ řekl mluvčí karvinské policie Jaroslav Kus.

Při vyšetřování přestupků nebo trestných činů policii pomáhají i videa, která pořizují řidiči aut. Dopadnou díky nim opilé řidiče nebo viníky nehod. „Takovéto záběry jsou nám vždy velkým přínosem pro vyřešení celé věci. Neboť máme přímý důkaz toho, že se konkrétní dotyčná osoba dopustila protiprávního jednání,“ potvrdil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Potrestán pak ale může být i autor videa - tedy pokud ho zveřejní třeba na internetu. Poruší tím zákon o ochraně osobních údajů a ÚOOÚ mu může udělit až statisícovou pokutu. A nejen jemu, pokuta v takovém případě hrozí i serveru, na kterém je video vyvěšeno. „Svou míru viny na tom nese i ten, kdo to na internet umístí,“ dodává mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Reportáž Radka Wiglasze a Richarda Samka (zdroj: ČT24)