Hackeři napadli Špidlův e-mail a účet na Twitteru

Praha - Stínovému ministru životního prostředí Vladimíru Špidlovi (ČSSD) se někdo naboural do e-mailu a do účtu na Twitteru, kde šíří rasistické vzkazy. Bývalý premiér zatím účet ani e-mail nemá pod kontrolou. Podle něj stojí za útokem pravicoví extremisté, zvažuje proto právní kroky.

„Oni ti mizerové se mi prostě zmocnili mojí adresy a mého tweetu a já se tam nedostanu,“ uvedl Špidla, na jehož Twitteru se asi před devíti hodinami objevilo celkem sedm krátkých vzkazů. Jeden v souvislosti s bývalým koncentračním táborem v Letech u Písku rasisticky útočí na Romy, dalších šest obsahuje odkazy s videi nebo texty proti etnickým a sexuálním menšinám.   

„Byli to rasisti, pravicoví rasisti, protože je pochopitelně štvu,“ říká o útočnících Špidla, který je přesvědčen, že nyní mohou jeho jménem posílat i e-maily. Očekává ale, že oba účty dostane do několika hodin pod kontrolu. 

Špidla se stal terčem podobného útoku zhruba před půl rokem, pachatele se mu však tehdy najít nepodařilo. „Fakt je vidět, že jsou dobří. Minule, když jsme po tom pátrali, tak poslední místo, kam jsme se dostali, byla Moskva,“ uvedl s tím, že věc do budoucna vyřeší technicky tak, aby další takový útok nebyl možný.