Volební úspěch ještě není pro ČSSD vítězství. ODS může nakonec dopadnout lépe

Praha - Předvolební průzkum pro Českou televizi ukázal, že favoritem voleb je stále sociální demokracie. O druhé místo bojují podle volebního modelu společnosti TNS Aisa komunisté a hnutí ANO 2011. Politolog Lukáš Jelínek ve Studiu ČT zmínil, že rozhodující pro případné koaliční možnosti bude počet politických subjektů, které v nové sněmovně zasednou. Zároveň zmínil, že voliči mohou mít v průzkumech tendenci trestat ODS, ale při volbách se k ní nakonec svým hlasem vrátí. Podle průzkumu rovněž přibývá lidí, kteří deklarují svou ochotu k volbám přijít.

„Pokud se do sněmovny dostane 8 stran, 28 procent může být stále výsledek, který život sociálním demokratům může komplikovat. Pro případné vládnutí by totiž museli hledat partnery mezi menšími stranami. Pokud se koláč dvou set mandátů rozdělí mezi pět stran, může výsledek 28 procent ČSSD zajistit menšinovou a celkem stabilní levicovou vládu,“ tvrdí Lukáš Jelínek.

V případě předvolebních výsledků občanských demokratů odhaduje, že konečný výsledek u předčasných voleb by mohl o několik procent přesáhnout v průzkumu deklarovaných 6,5 procenta. „V tomto ohledu mají často voliči tendenci v průzkumech veřejného mínění z první ruky potrestat svou politickou stranu, která je v minulém volebním období zklamala. Bude ale samozřejmě záležet na volební účasti,“ dodává.

O druhou příčku se v průzkumu dělí KSČM a ANO, nejde ale o souboj

Politolog Miloš Brunclík z CEVRO Institutu považuje termín „souboj o druhou příčku“ spíše za mediální termín, který ale příliš neodpovídá realitě. „Komunisté nemusí bojovat, mají rovnoměrně rozložené stabilní jádro voličů,“ vysvětlil. Za nárůstem preferencí ANO 2011 vidí „poměrně dobře zvládnutou kampaň, která začala brzy, je vcelku masivní a zdá se do určité míry i přesvědčivá“. Podle Miloše Brunclíka ubírá hnutí Andreje Babiše všem politickým subjektům, ale nejvíce však čerpá z voličů Věcí veřejných. „Jeho úspěch lze přičíst i jakémusi protestu. Sbírá protestní hlasy lidí, kteří v minulosti vůbec nevolili,“ soudí politolog Brunclík.

Komentář politologů k průzkumu ČT (zdroj: ČT24)

Mimo jiné zdůrazňuje, že kolem 40 procent voličů stále není plně rozhodnuto, komu nakonec svůj hlas hodí: „Na takové voliče mají vliv krátkodobé faktory… Takže průzkumy mohou být relativně přesné, protože odrážejí nějakou náladu v čase. Ovšem tyto nálady se pod vlivem různých faktorů a kampaně mohou velmi rychle měnit.“

Sociolog z TNS Aisa Bronislav Kvasnička o odhadech volební účasti: „Deklarovaná volební účast nám pomalu roste, v současnosti dosahuje 77 procent. Tolik potenciálních voličů deklaruje, že spíše nebo určitě přijde k volbám… Účast bude v konečném důsledku podle zkušeností nižší, ale tendence jednoznačně roste.“

Podle posledního volebního modelu by volby do sněmovny vyhrála sociální demokracie, za ní by se o druhou příčku dělily ANO a KSČM se shodnými 12,5 procenty hlasů. Na záda jim dýchá TOP 09, která má momentálně šanci na zisk hlasů od 11 procent voličů. Kromě těchto stran by se teď do sněmovny dostali i občanští demokraté, KDU-ČSL a těsně i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.