Lékařské odbory se připojí ke stávkové pohotovosti

Praha - Krizový štáb nemocnic vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby využil své autority k záchraně nemocnic. Zdravotnické odbory vstoupily minulý týden do stávkové pohotovosti. O víkendu se k nim připojí i lékařské odbory, ale do voleb stávka nebude. Zdravotním pojišťovnám bude na konci roku chybět na platby za péči osm až deset miliard korun.

Jednotlivé nemocnice se obrátily dopisem na zdravotní pojišťovny, zda budou platit za léčení více. Pokud ne, měl by zasáhnout prezident a převzít za zdravotnictví zodpovědnost. Měl by se o situaci podrobně informovat a projednat ji s vládou, kterou jmenoval. „Zdravotnictví se bez pomoci dostane do krize, která vyvrcholí omezováním péče a dopady na zaměstnance,“ varovala šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

„Doslova jde o životy, protože když je v některých nemocnicích skoro o dvacet procent méně peněz, tak za to se prostě nedá zajistit stoprocentní péče,“ obává se Petr Fiala, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic.

„Zaměstnanecké pojišťovny za první pololetí zaplatily nemocnicím o devět procent víc než v minulém roce, takže zcela určitě nemáme pocit, že by někde mohly propadnout platby o dvacet procent. Ta situace je složitá, ale není určitě tak vyhrocená, jak se snaží přesvědčit krizový štáb,“ oponuje Vladimír Kothera, zástupce Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Štáb vyzval občany, aby podobně jako před rokem, kdy pojišťovny vypověděly všem nemocnicím smlouvy, své nemocnice bránili. Pod petice se tehdy podepsalo 100.000 občanů.  „Lidé by se měli politiků ptát, jak chtějí situaci řešit, a podle toho volit. Volby rozhodnou, zda budou mít nadále dostupné zdravotnictví,“ shrnula Žitníková.

Prezident Zeman je nyní na návštěvě Středočeského kraje. Na krajském úřadě se v rozhovoru se zastupiteli a řediteli příspěvkových organizací vyslovil pro zrušení regulačních poplatků v nemocnicích, které podle něj porušují základní listinu práv a svobod. 

Ministerstvo: Odbory straší pacienty

Podle štábu by měla vláda ještě do konce roku poskytnout půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), aby mohla zaplatit nemocnicím, a změnit úhradovou vyhlášku, aby nemocnice peníze dostaly.

Podle ministerstva zdravotnictví ale odbory krizí jen straší pacienty. Schváleny jsou vyšší odvody, jedná se o půjčce pro VZP a odkupu nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Víc podle ministerstva v tuto chvíli udělat nelze, dalším přiléváním peněz do zdravotnictví by stoupl státní dluh. „Jedna třetina nemocnic je opravdu ve špatné finanční situaci. Není to optimální, ale takovou situaci už známe z minulosti… (…) O tom, že existují nemocnice, které by se měly zavřít, není pochyb - nebo je rekonstruovat na dlouhodobou péči či sloučit. To ale já ani tato vláda neuděláme, protože to je dlouhodobá věc, která vyžaduje diskusi a rozvahu,“ řekl ČT24 ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát.

Senát minulý týden schválil vládní zákonné opatření, které od ledna navýší platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Předlohu na první schůzi po volbách potvrdí nová sněmovna. Opatření zvyšuje od ledna platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané o 64 korun na 787 korun. Vláda o navýšení plateb za státní pojištěnce jednala opakovaně. Rozpočet původně počítal na tyto účely s částkou 3,7 miliardy korun. Holcát prosazoval růst o 7,2 miliardy. Výsledkem byl nakonec kompromis 4,7 miliardy korun.