Šimůnková byla odvolána z vedení sekce pro lidská práva

Praha - Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková byla odvolaná z pozice šéfky sekce pro lidská práva na Úřadu vlády. Podle mluvčí vlády nedodržovala pravidla. Šimůnková se ale hájí tím, že do dneška žádným výtkám ke své práci nečelila a uvedené důvody svého odvolání proto považuje za zástupné. Ve funkci zmocněnkyně ale zůstane. Vedením sekce byl pověřen šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Na odvolání Šimůnkové upozornil server Aktuálně.cz.

„Až do dnešního rána mi nebylo nic vytýkáno ze strany premiéra, ani vedoucího Úřadu vlády,“ uvedla Šimůnková s tím, že další informace sdělí až po jednání s předsedou vlády v demisi Jiřím Rusnokem, schůzka by se měla uskutečnit ve středu odpoledne. Odvolání si vyslechla od vedoucího Úřadu vlády Radka Augustina (SPOZ), zmocněnkyně je ale podřízená přímo premiérovi.

Šimůnková končí ve funkci šéfky příslušné sekce, podle Rusnoka je tak jejím nadřízeným z hlediska pracovněprávních vztahů ředitel Úřadu vlády, ne on jako premiér. „Pan vedoucí se ji vzhledem k nějakým problémům v chování mezi ní a jejími podřízenými a s její pracovní morálkou obecně prostě rozhodl z funkce vedoucí sekce odvolat. Jako zmocněnkyně vlády zůstává a zůstane i nadále. Já to s radostí přenechám příští vládě, aby se vypořádala s touto záležitostí,“ dodal Rusnok.

Mluvčí vlády Jana Jabůrková bez bližších podrobností sdělila, že Šimůnková byla odvolána kvůli nedodržování pravidel Úřadu vlády. „Jde o vnitřní organizační opatření úřadu, zmocněnkyní je nadále, agenda běží dál.“

Šimůnková (1972) byla jmenována do funkce v únoru 2011, předtím působila jako právnička zabývající se ochranou dětí.