Vláda má za sebou 100 dní. Jsem rád za souznění s Hradem, říká Rusnok

Praha - Předseda vlády v demisi Jiří Rusnok se při krátkém bilancování vládnutí svého kabinetu v prvních 100 dnech po jmenování nepřímo pochválil. Vládě se podle jeho slov podařilo splnit, co deklarovala. Vyzdvihl třeba zákon o obnovitelných zdrojích a návrh rozpočtu a lepší čerpání evropských peněz. Zároveň ocenil souznění kabinetu s úřadem prezidenta Miloše Zemana, obě součásti výkonné moci by podle něj souznít měly.

„Kdyby byl problém České republiky v tom, že vláda souzní s Hradem, byli bychom na tom jistě v této zemi dobře. Jestli vláda souzní s Hradem, myslím, že ve většině záležitostí asi ano, pokud se k nim Hrad vůbec vyjadřuje, tak já jsem za to rád. Vláda i prezident jsou součásti výkonné moci této země, takže myslím, že výkonné orgány by spolu měly souznít,“ prohlásil premiér v demisi po zasedání kabinetu.

Vláda prý svou roli udržovací a překlenovací, „která má za úkol obnovit chod jednotlivých státních institucí, zajistit jejich pravidelné a řádné fungování,“ plnila podle Rusnokvých slov za 100 dní vládnutí velmi intenzivně. Za úspěch vlády považuje například nový zákon o obnovitelných zdrojích elektrické energie a systém navýšeného státního příspěvku na
doplatky nákladů za tyto zdroje pro spotřebitele, v jejichž důsledku podle něj příští rok citelně klesnou ceny elektrické energie. Pozitivně vidí Rusnok i aktivity v oblasti čerpání evropských fondů, kde vyzdvihl zejména činnost ministerstva pro místní rozvoj, nebo, jak řekl, velmi solidní návrh státního rozpočtu.

„Myslím, že v rámci možností jsme dělali, co se dalo, a děláme a budeme dělat dál.“ - Jiří Rusnok o 100 dnech jeho vlády

Poněkud střízlivější byl v hodnocení kabinetu v demisi šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Vláda by podle něj mohla být zdrženlivější, pokud jde o personální změny. Ocenil nicméně, že ukončila „škodlivou válku s kraji“. „Myslím, že je to spíše vláda prezidentská, tedy Zemanova než Rusnokova. Je určitě lepší, než bývala vláda Petra Nečase, nicméně je to jen vláda udržovací,“ dodal Sobotka.

Podle prezidenta je to vláda odborníků nestraníků. Politici si to ale nemyslí – poukazují na to, že polovina ministrů kandiduje v předčasných volbách, a to navíc za SPOZ, stranu blízkou Miloši Zemanovi.

CO TAKÉ STIHLA RUSNOKOVA VLÁDA

Personální změny: Nejvíce personálních změn po nástupu do funkce provedli za prvních 100 dní vlády ministři dopravy v demici Zdeněk Žák a zemědělství v demisi Miroslav Toman. Naopak ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala žádné výrazné výměny mezi svými podřízenými nepodnikl.

Žák po nástupu do čela resortu dopravy odvolal několik náměstků a ředitelů oddělení. Na počátku října skončili šéfové Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu. Dosud největší personální obměnu prosadil Žák v Českých drahách, kde krátce po svém nástupu sesadil management v čele s generálním ředitelem Petrem Žaludou.

Ministr zemědělství v demisi Toman rovněž vyměnil několik náměstků a ředitelů podřízených organizací – například Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, Povodí Labe nebo Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Ministr zemědělství v demsi se též chystá vybrat nového ředitele státního podniku Lesy České republiky.

Zakázky: Vláda Jiřího Rusnoka rozhodla o zakázkách za několik miliard korun. Například na konci září kabinet v demisi schválil vypsání zakázky na nákup nových aut a pohonných hmot pro ministerstvo vnitra za 1,6 miliardy korun. Ministři v demisi se na stejném jednání vyslovili také pro pokračování smluv se společností Microsoft.

Vláda schválila i několik armádních nákupů za stovky milionů korun. Už v srpnu týdeník Euro napsal, že kabinet, který nezískal důvěru sněmovny, přidělil za první měsíc svého působení zakázky za 1,1 miliardy korun a vypsal tendry za 910 milionů korun.