U lidí neuspěl, na psí rakovinu je to ale zázrak

Praha – Ani psím mazlíčkům se nevyhýbá onemocnění rakovinou, brzy by ale mohl jejich strádání ulevit lék z dílny zesnulého chemika Antonína Holého. Účinnost si připisuje především u rakoviny lymfatických uzlin, látka nyní čeká na registraci pro veterinární trh. Ústavu organické chemie a biochemie by prodej léčiva mohl přinést stamiliony korun. U psů se vedle leukémie vyskytuje často právě i rakovina lymfatických uzlin. O léku pro psy píše server Českého rozhlasu Radiožurnálu.

Látka, na kterou ještě pod taktovkou dnes již zesnulého chemika Antonína Holého přišli výzkumníci z Ústavu organické chemie a biochemie, ničí nádory. Původně ji testovali jako léčivo pro lidské pacienty, pro ně ale byla příliš toxická. „U člověka se hladina toxicity zvedla oproti psům, takže okénko mezi aktivitou a toxicitou se podstatně snížilo. A co hůř, u každého jednotlivce to bylo úplně jinak, takže nebylo možné stanovit jednotnou hladinu podávání léku, tak aby to nebylo zároveň toxické,“ cituje Radiožurnál Zdeňka Havlase z Ústavu organické chemie a biochemie.

Zatímco pro lidi znamenala látka intoxikaci, u psů zabírala v oblasti lymfatických uzlin a na chronickou leukémii. Podle Havlase působila specificky na některé typy nádorových buněk. „Vedlo to dokonce k tomu, že po jedné injekci za pět dní tumory u pejska zmizely,“ dodává o síle účinku léku Havlas.

Testování u lidí proto skončilo a vývoj pokračoval v psí linii. Nyní lék čeká na registraci, potrvá ale prý několik let, než bude dostupný pro běžné majitele ve veterinárních ordinacích. „Dnes je lidská zodpovědnost velmi vysoká, čili toto všechno přispívá k tomu, že některá veterinární léčiva začala být lukrativní i pro výrobce veterinárních léků,“ podotkl pro Radiožurnál k otázce obchodního potenciálu léku ředitel brněnského Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Alfred Hera.