Nové útočné pušky za miliardu armádě nevyhovují

Praha - Útočné pušky CZ 805 BREN, za které už armáda zaplatila 1,2 miliardy korun, v riskantních zahraničních misích nevyhovují. Armáda proto požádala Českou zbrojovku Uherský Brod, která zbraně vyrábí, aby změnila rozměr šachty pro zásobník. Informaci přinesl deník Insider, podle kterého půjde v podstatě o jinou pušku.

„Česká armáda má nyní 7 737 nových útočných pušek za 1,2 miliardy korun, které mají zásobníkovou šachtu CZ. Při nasazení útočných pušek CZ 805 BREN A1/A2 v Afghánistánu se ukázalo jako výhodnější tyto zbraně standardně vybavit zásobníky typu MC, neboť při zásobování českých bojových jednotek v Afghánistánu byla v posledním období munice zpravidla dodávána v zásobnících tohoto typu,“ sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

 Příští měsíc ale přibude prvních 200 zbraní s novým typem šachty MC. Do roku 2020 pak ministerstvo obrany hodlá nakoupit dalších 9 741 pušek s šachtou MC za 1,1 miliardy korun.

Vojáci tak budou mít nově ve výzbroji sice stejný typ zbraně, ale ve dvou nekompatibilních variantách. Insider upozorňuje, že v boji pak mohou nastat situace, kdy někomu z vojáků dojdou náboje, ale ostatní mu nebudou moci vypomoci zásobníky s municí.

Už loni v dubnu se objevily informace, že pušky Bren, které nově používají všichni čeští vojáci v Afghánistánu, selhávají. Poruchy spočívaly hlavně v zaseknutých nábojích. Někteří vojáci zažili problémy přímo v akci. „Jedné jednotce jich v boji selhalo šest. Tedy šest lidí muselo přejít na záložní zbraň,“ napsal tehdy na Facebooku jeden z vojáků, který chránil provinční a rekonstrukční tým v Lógaru.