Bratislava schválila Klausovou jako novou velvyslankyni

Praha – Novou českou velvyslankyní na Slovensku se skutečně stane manželka bývalého prezidenta Livia Klausová. Podle serveru iDNES.cz totiž získala souhlas od slovenské strany: "Ano, byla nám doručena odpověď na naši žádost o agrément (povolení s působením nového velvyslance)," řekl tiskový mluvčí MZV David Frous. Oficiálně se velvyslankyní stane poté, co předá na Slovensku pověřovací listiny. Odjet by zřejmě mohla do konce října. Podle mluvčího ministerstva ale termín odjezdu není znám. Klausová už pracuje v ministerském odboru zemí střední Evropy.

  • „Obdrželi jsme informaci slovenské strany o tom, že agrément byl udělen. To znamená, že k vyslání paní Klausové na Slovensko jako české velvyslankyně zbývá pouze dokončení procesu přípravy tady v Praze a pak už může odjet do Bratislavy,“ řekl iDNES.cz zástupce tiskové mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous.

Slováci na se na jmenování Klausové dívají pozitivněji

Na Slovensku jmenování Livie Klausové není téma na pořadu dne. Mnozí naopak tuto informaci vítají, protože Klausová je rodačka z Bratislavy. „Pro střední generaci je to symbolika, že je to manželka bývalé hlavy státu a zároveň nám nostalgicky připomíná bývalý společný stát,“ domnívá se politický analytik Ján Baránek. Už letos v dubnu se na adresu Klausové pochvalně vyjádřil slovenský premiér Robert Fico: „Ti, kdo navrhují takovýto krok, projevují velkou míru citu pro slovensko-české a česko-slovenské vztahy.“

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář v srpnu potvrdil, že prezident Miloš Zeman spolu s dalšími velvyslanci jmenuje i bývalou první dámu Livii Klausovou a někdejšího kosmonauta a současného europoslance Vladimíra Remka. Krátce předtím Lidové noviny přišly s informací, že vláda Jiřího Rusnoka koncem července odsouhlasila jmenování bývalé první dámy a europoslance za KSČM velvyslanci. Rusnok posléze potvrdil, že se jednání o jmenování velvyslanců uskutečnila. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček k tomu dodal, že jména velvyslanců jsou v režimu utajení.

Klausová i Remek v prezidentské volbě podpořili Miloše Zemana. Média spekulovala o tom, že prezident jak Remka, tak i Klausovou chtěl odměnit za jejich podporu v kampani. Remek zatím zaměstnancem ministerstva zahraničí není. „Já jsem samozřejmě rád, že paní Livie Klausová je velvyslankyní na Slovensku,“ prohlási Zeman na dnešním brífinku.  

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Kvůli jmenování velvyslanců se letos prezident střetl se svým hlavním rivalem v prezidentské kampani, dnes již bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Neshody celkově zablokovaly ministerstvu proces výměny velvyslanců. Situace se uklidnila až po pádu Nečasovy vlády. Podle Schwarzenberga bylo právě jedním z cílů ustavení Rusnokovy vlády, aby mohl prezident jmenovat „své“ velvyslance.

Podobně jako slovenská strana schválila Livii Klausovou, dostal Jan Sechter souhlas od Rakouska, kde se tak stane velvyslancem. Sechter donedávna vedl český zastupitelský úřad ve Varšavě. V Rakousku nemá Česká republika velvyslance už skoro rok, loni v prosinci tam skončil Jan Koukal. Česko a Rakousko jsou významnými obchodními a investičními partnery.