Odposlech v kauze Rath: Do soutěže se někdo „cpe“

Praha - „Do soutěže se někdo cpe.“ Tak zněla slova bývalého šéfa nemocnice v Mladé Boleslavi Ladislava Horáka, který dnes stanul před soudem v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD). Věta z odposlechu telefonického hovoru s Petrem Kottem se týkala výběrového řízení na pavilon nemocnice. Kotta obžaloba označuje jako jednoho z organizátorů korupce při veřejných zakázkách. Podle Horáka ale prý probírali to, že jedna z firem byla příliš agresivní v úsilí o zakázku. Zasahování do tendru, případně uplácení nebo provize, prý nezaznamenal.

Horák prý o projektu hovořil s Kottem jako investičním náměstkem oblastních nemocnic. Kott byl dříve také poslancem a šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Soudce Robert Pacovský přečetl záznam odposlechu jejich telefonického hovoru. Horák v něm říká, že se někdo do výběrového řízení „cpe“. Kott ho pak ujistil, že bude vše v pořádku. 

Výpověď Horáka, povoláním chirurga, se týkala zakázky na technologické vybavení pavilonu B v mladoboleslavské nemocnici. Novinářům po výslechu řekl, že měl na mysli agresivní chování jedné z firem, které podle něj vyplývalo z konkurenčního boje mezi společnostmi. „Doufal jsem, že přestanou otravovat,“ řekl lékař.

Obchodní soutěž ale podle něj neprovázelo nic nestandardního, ani neví o žádných provizích, které obžaloba popisuje jako úplatky. Také si není vědom, že by do projektů zasahoval Kott nebo jeho přítelkyně, někdejší ředitelka kladenské nemocnice, která podle obžaloby právě s Kottem korupci ve Středočeském kraji organizovala.

Korupce
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

Horák podle obžaloby také popisuje v hovoru s Kottem „firmu B“, právě o které jej Kott ujišťuje, že to s ní bude v pořádku. Horák si již nevybavuje, o kterou společnost se jednalo. Žalobce Petr Jirát připomněl, že zakázku vyhrála firma B Braun medical. Pořadatelem tendru byla firma ML Compet, jejíž jednatelkou byla další obžalovaná, slovenská podnikatelka Lucia Novanská.

Na hlavní líčení se dnes také přišla podívat Petra Paroubková s manželem, kteří projednání sledovali již před několika týdny. Oba po odchodu ze soudní síně před novináři znovu vyslovili pochyby o spravedlnosti procesu a měli námitky vůči postupu soudce. Podle nich například měl svědkovi Horákovi přehrát odposlech hovoru, nikoliv jej pouze číst. Pacovský již dříve uvedl, že chce veškeré policejní odposlechy v kauze v budoucnu přehrát.