Prezident Zeman: Osobně si myslím, že je David Rath zloděj

Praha – Prezident Miloš Zeman zakončil návštěvu Středočeského kraje. V Nymburku se setkal s místními občany: jeden z dotazů mířil i na kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Toho policie loni v květnu zadržela v okamžiku, kdy měl u sebe krabici se sedmi miliony korun. Podle Zemana je Rath vinen.

Zeman připomněl, že v českém právu platí presumpce neviny, to znamená, že pokud není někdo odsouzen, nelze ho označit za zloděje. „To říkám přesto, že si osobně myslím, že to zloděj je. Protože když někoho najdou se sedmi miliony korun v krabici od vína, tak je velmi, velmi nepravděpodobné, že by si ty bankovky sám natiskl,“ podotkl prezident. 

Povinností prezidenta je prý podpora exportu i sportu

Třídenní cestu po kraji zakončil tiskovou konferencí: „Pokládám za povinnost prezidenta při zahraničních cestách lobbovat v tom dobrém slova smyslu za zájmy českých podnikatelů. Tímto svým malým dílem přispívám ke zvýšení přílivu investic nebo zvýšení objemu exportu,“ prohlásil na brífinku. Zeman v neděli odjíždí na návštěvu Ukrajiny a bude ho doprovázet delegace přibližně 140 českých podnikatelů. Podnikatelé ho doprovázeli i při nedávné cestě do Izraele. 

Brífink prezidenta Zemana na závěr návštěvy Středočeského kraje (zdroj: ČT24)

Zeman se na brífinku věnoval i podpoře sportu: „Pečovat o rozvoj sportu je povinností každé rozumné vlády i každého rozumného prezidenta. Především proto, že náklady na sport přinášejí až pětinásobné úspory např. ve zdravotní péči nebo v prevenci boje proti kriminalitě.“

Prezident během třídenní návštěvy kraje navštívil mimo jiné svůj rodný Kolín, kde besedoval se studenty. V Kutné Hoře se zase setkal se zaměstnanci tabákové firmy Philip Morris. Příští rok se chce prezident do Středočeského kraje vrátit, plánuje navštívit města, na které se teď nedostalo – např. Mladou Boleslav.