Politici slibují po volbách zastavit spekulace se sociálním bydlením

Praha – Problém sociálně vyloučených lokalit přivádí poslední tři roky tisíce lidí do ulic. Hlavní příčinou vzniku těchto míst je špatně nastavený systém dávek na bydlení, který nahrává především podvodníkům. Ti nakoupí levné byty, jež následně za předražené ceny pronajímají. Náklady na často nedůstojné bydlení proplácí stát.

Na vzniku vyloučených lokalit se výraznou měrou podílejí spekulanti se sociálním bydlením, pro něž se státní příspěvek stal za poslední čtyři roky výnosným byznysem. Obchodování s těmito ubytovnami chce proto většina politických stran zastavit. Sociální demokraté k tomu plánují postavit malometrážní sociální byty a podobně KSČM navrhují pro podnikavce tvrdé postihy.

V některých lokalitách, jako třeba v Předlicích na Ústecku, je situace natolik kritická, že bydlení zde je vyloženě nebezpečné. Řada domů se totiž kvůli sběratelům kovů rozpadá. ODS proto usiluje o to, aby obce měly větší pravomoc proti takovým zlodějům zasáhnout. Strana také chce zakázat prodej okapů nebo kanálů ve sběrných surovinách.

Jen v Ústí nad Labem naházeli lidé do hazardních automatů za loňský rok 500 milionů korun. Celkově je ve více než devadesátitisícovém městě něco přes 100 heren, ovšem třetina z nich se nachází v chudých lokalitách. Na hazard a lichvu se chce zaměřit hnutí ANO. Úsvit přímé demokracie zase počítá s tím, že by radnice mohly lidem dlouhodobě pobírající sociální dávky vstup do kasin zakázat. SPOZ chce výplatu sociálních dávek navázat na pracovní začlenění příjemců těchto dávek, strana je proto pro znovuzavedení veřejně prospěšných prací.

Ilustrační foto
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Vážným problémem vyloučených lokalit je, že děti, které v nich žijí, buďto často zanedbávají povinnou školní docházku, anebo v dalším vzdělání ani nepokračují. Podle lidovců by proto v boji se sociálním vyloučením mohlo pomoct předškolní vzdělávání, strana také chce podmínit výplatu sociálních dávek plněním povinností souvisejících se školní docházkou dětí.

Vzdělání znevýhodněných skupin je důležité i pro TOP 09. To je podle nich jeden ze způsobů, jak zamezit diskriminaci. Strana chce navíc bojovat proti extremismu a nesnášenlivosti. Odstranit napětí mezi Romy a většinovou společností chce také Strana zelených. Za tím účelem plánuje předložit komplexní návrh řešení situace v českých ghettech.

Události - Sociálně vyloučené lokality (zdroj: ČT24)