Zdravotnictví zdarma, nebo možnost si připlatit, přou se politické strany

Praha - Skoro 300 miliard korun proteče ročně českým zdravotnictvím. Návrhů, podle jakých pravidel s nimi nakládat, mají politické strany a hnutí hned několik. Zásadně se rozcházejí třeba v názorech na poplatky za pobyt v nemocnici. Nová vláda bude muset řešit i to, jestli lidem povolí připlatit si za takzvané nadstandardy, tedy třeba za kvalitnější implantát, nebo lepší sádru či očkovací vakcínu. I tady se názory stran zásadně liší: ČSSD, zelení, hnutí Úsvit ani komunisté s nadstandardy nepočítají, naopak ODS, TOP 09, nebo Zemanovci by jejich zavedení vítali, hnutí ANO zase poukazuje na možnost zdravotního připojištění. Poměrně jednotné jsou strany v důrazu na prevenci.

Za každý den strávený v nemocnici dnes člověk zaplatí stokorunu, tu už ale pacienti od ledna kvůli rozhodnutí Ústavního soudu platit nebudou. Až nová vláda rozhodne, jestli a v jaké podobě poplatky za pobyt vrátí zpět.

TOP 09 s nimi ve svém programu počítá, neříká ale nic o částkách a limitech. Zachovat je zatím bez uvedení konkrétní částky chce i hnutí ANO, to ale plánuje další regulační poplatky zrušit tak, aby nebyli znevýhodnění chroničtí a sociálně slabší pacienti, třeba poplatky za recept v lékárně hodlá hnutí zrušit úplně, platit by neměli ani důchodci. ODS se chce vrátit k šedesáti korunám za den bez limitu.

KDU-ČSL neuvádí částku, kterou by lidé měli za jeden den pobytu v nemocnici zaplatit, je ale pro třicetidenní limit platby. Zelení k tomu navíc chtějí z placení vyloučit děti do 18 let. Pro kombinaci šedesát korun a měsíční strop jsou i Zemanovci, kteří navíc chtějí zachovat jediný typ poplatků: za pobyt v nemocnici.

ČSSD chce zrušit regulační poplatky, ponechat plánuje jen příspěvek na stravu v nemocnici ve výši 60 korun, a to maximálně po dobu měsíce. Stejně tak chce poplatky ve zdravotnictví omezit i hnutí Úsvit. Komunisté nechtějí ve zdravotnictví poplatky vůbec žádné.

Lékárna
Zdroj: ČTK/AP/Julien Behal

Mohou si lidé připlatit, když chtějí nadstandardní péči?

Dalším sporným bodem je možnost připlatit si za nadstandardní péči. Třeba v případě operací kyčle a kolene by si mohli pacienti připlatit, pokud by chtěli kvalitnější implantát. „Typ implantátu by mohla být jedna z věcí, které by mohly být jako nadstandard,“ řekl ortoped Daniel Waciakowski. Při minulé debatě o takzvaných nadstandardech bylo právě za ortopedii ve hře také připlácení za operaci kolene pomocí počítačové navigace. Nakonec ale zůstaly jen nadstandardní čočky, sádra a očkování, po rozhodnutí Ústavního soudu nejsou možnosti připlatit si za nadstandard žádné.

Se zavedením připlácení za nadstandardní zdravotní péči ve svých programech nepočítají ČSSD, zelení, hnutí Úsvit ani komunisté. Připlácení za nadstandardy s možností připojištění prosazuje ODS, zabrání se tak podle ní darům. TOP 09 zase navrhuje zvýšit spoluúčast pacientů a s ODS se shoduje v úmyslu pokračovat v nadstandardech s možností připojištění. Pro zavedení nadstandardů jsou i Zemanovci, kteří plánují vydat seznam nadstandardních úkonů, za které si lidé budou moci připlatit buď z připojištění, nebo z vlastní kapsy. Lidovci nadstandardy připouští jen tehdy, pokud neohrozí dostupnost standardní péče pro všechny. Hnutí ANO s nadstandardy ve svém programu nepočítá, počítá ale s možností připojistit se na lepší péči.

Prevence je základ, shodují se strany napříč politickým spektrem

Na čem se naopak všechny strany shodnou, je význam prevence. Zvýhodňování zodpovědných pacientů prosazuje ODS: například amalgamové plomby by podle občanských demokratů měly být zdarma, ovšem jedině pro pacienty, kteří chodí k zubaři na pravidelné prohlídky. Za dodržování prevence by měly pojišťovny odměňovat pacienty i podle TOP 09 nebo podle hnutí ANO. Motivovat lidi k prevenci prostřednictvím pojišťoven by chtěli i zelení, kteří navíc připomínají také význam prevence vzniku závislostí a prevence ve školách. Zaměřit se hlavně na prevenci zdravotní péče ve školách chtějí i sociální demokraté, KSČM vidí prevenci ve formě výchovy občanů k větší zodpovědnosti za jejich zdraví.

Volby: Zdravotnictví zdarma, nebo možnost si připlatit (zdroj: ČT24)