ČSSD chce po volbách rozhýbat ekonomiku

Praha - Sociální demokraté představili kroky, které by v případě volebního úspěchu podnikli v nové vládě. ČSSD chce hlavně rozhýbat ekonomiku a bojovat s nezaměstnaností. Své recepty jak prospět české ekonomice již představily i další strany.

Vláda ČSSD podle předsedy strany Bohuslava Sobotky kvůli finanční stabilizaci nemocnic znovu zvýší odvody za státní pojištěnce a poskytne půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně. Slíbil také, že ČSSD nebude zvyšovat daně a odvody lidem ze středních vrstev, zaměstnancům s nízkými příjmy ani živnostníkům.

Situace na severní Moravě

Za jeden z nejpalčivějších problémů označil Sobotka situaci na severní Moravě a ve Slezsku. Chce proto, aby vláda během prvních sto dnů připravila akční plán zaměstnanosti. Prvním krokem bude zřízení vládního zmocněnce a ustavení pracovní skupiny odpovědných ministrů.

„Zvážíme také návrat slevy na dani pro pracující důchodce,“ prohlásil dále Sobotka. Slevu na dani zrušil loňský daňový balíček bývalé koaliční vlády Petra Nečase (ODS).

Úkolem strany je podle Sobotky přetavit nespokojenost občanů v jasnou většinu ve sněmovně, která umožní sestavit silnou a stabilní vládu. Pokud se to nepovede, bude prý sedm let v opozici zbytečných, stejně jako kritika politiky ODS a TOP 09.

Jak chtějí strany prospět české ekonomice? (zdroj: ČT24)

ČSSD podle Sobotky také předloží novelu, která by měla opět zrychlit tempo zvyšování důchodů o celou inflaci od roku 2015. Zopakoval, že strana bude jednat s církvemi o tom, aby snížily své finanční nároky na náhrady za majetek nevydaný v restitucích, bude usilovat o zavedení registračních pokladen a později je doplní účtenkovou loterií.

Sociální demokraté se dopoledne sešli na svém programovém shromáždění v Národním domě na pražském Smíchově. Až akce skončí, přesunou se na mítink, kde budou lidem rozdávat růže a volební program strany. Shromáždění začalo českou hymnou a hymnou EU, poté přítomní ocenili potleskem oficiální předvolební klip strany.

Jaké jsou plány dalších stran?

  • Hnutí ANO plánuje snížit DPH, ale současně nezvyšovat přímé daně. Plánuje také prosadit investice do infrastruktury nebo zlevnit energie.
  • Práci místo sociálních dávek zní heslo KSČM, která chce uzákonit právo na první zaměstnání pro absolventy, nebo zvednout minimální mzdu.
  • Politikou TOP 09 dále zůstává rozpočtová odpovědnost. Nezaměstnané hodlá motivovat k práci a dávky by provázala s povinností pracovat nebo se vzdělávat.
  • Vyrovnaný rozpočet chce do roku 2020 zařídit ODS. Mimo jiné plánuje zjednodušit administrativu pro živnostníky. DPH, daň z příjmu právnických a fyzických osob však měnit nebude.
  • KDU-ČSL by ráda pomocí investic zvýšila počet pracovních míst, což se týká hlavně využití evropských dotací. Daně pro firmy a živnostníky by nezvedala.
  • Snížení DPH a jeho platba jen u skutečně zaplacených faktur plus nižší spotřební daň u pohonných hmot: konec zvyšování daňové zátěže je součástí receptu Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.
  • Snížit DPH chce také SPOZ, a to na úroveň 10, respektive 21 procent. Zemanovci chtějí prosadit lepší výběr daní. Zvýšit zaměstnanost, a ušetřit tak na dávkách plánují skrze investice.
  • Progresivní daně ve výši 30 procent pro lidi s příjmy nad 100 tisíc plánuje zavést Strana zelených. Ponechat chce slevu pro pracující důchodce.