Umělé oplodnění v Česku pod taktovkou Izraele – košer a s rabínem

Praha - Zhruba čtyřicítka izraelských žen podstoupí každý měsíc v Česku umělé oplodnění. Nejde ale zdaleka jen o lékařský zákrok. U Izraelek se umělé početí mění i v náboženský proces. Lékaři musejí dodržovat velmi přísná pravidla. Na celou proceduru dohlíží izraelský lékař nebo dokonce rabín a vše musí být košer. Tématem se zabýval magazín 168 hodin.

Důvod, proč jezdí Izraelky za umělým oplodněním zrovna do Česka, se jeví jednoduše. Procedura je u nás rychlá, levná a kvalitní. „Dárcovství je v Česku dobře právně ošetřeno a kontrolováno a druhým důvodem jsou vysoké lékařské a etické standardy,“ poznamenal izraelský lékař Yoel Shufaro. Pro řadu párů je také návštěva české kliniky poslední nadějí na vytoužené miminko.  

Izraelky přijíždí do Česka většinou s vlastními vajíčky, nebo s darovanými v Izraeli, která prošla tamní přísnou komisí. „V této otázce je jasná preference, aby byla dárkyně vajíček i matka stejného náboženství. Pokud tomu tak není, jsou různé procesy, které to upravují. Je na to speciální komise, která se skládá z lékařů, psychologů a sociálních pracovníků,“ uvedl Shahar Shelef, zástupce izraelského velvyslance v ČR.

Sperma izraelských mužů se převáží letadlem zmražené ve speciální bandasce. Vše probíhá pod přísným dohledem. Izraelský lékař nebo rabín dohlíží na to, aby vzorky izraelských mužů posloužily jen přesně svému účelu. „Musí jim zaručit, že poté, co použijeme část spermií na oplodnění, je zbytek nenávratně zlikvidován. Neznamená to, že je uložen do nějakého kontejneru, ale že kelímek je vypláchnutý silným roztokem kyseliny,“ uvedl gynekolog reprodukční kliniky Štěpán Machač.

Pokud se rabínovi cokoliv nezdá, k transferu nedojde

Ještě pod přísnějším dohledem jsou izraelská embrya, která musí gynekologové dokonce zaplombovat v trezorech. „Každý den musíme embrya kontrolovat, abychom zaručili a zhodnotili jejich zdárný vývoj. Oni ale požadují, aby u toho byl jejich supervisor, který zaručí, že embrya byla opravdu co nejkratší dobu v nutném kontaktu s embryologem a pokud se zase vrátí do kultivačních boxů, tak jsou uchovávaná bez vnějších vlivů,“ dodal Machač.  

Izraelské páry také vyžadují stoprocentní záruku, že nedojde třeba k záměně vzorků. Kdyby lékaři nedodrželi všechna přísná opatření, oplodnění by nebylo košer. Pokud se tedy rabínovi cokoliv nezdá, nepovolí vložení embrya do dělohy. Plození dětí je ale pro Izrael prioritou číslo jedna. Stát je párům ochoten zaplatit veškeré náklady na umělé oplodnění až do příchodu druhého dítěte na svět. I proto do Česka přicestuje vždy hned celý zájezd. Za posledních osm let pomohli čeští lékaři na svět skoro tisícovce izraelských dětí.

Davidovo sperma (zdroj: ČT24)