Politologové: Voliči možná spojují hlas pro ČSSD s podporou Zemana

Praha - Poslední průzkum agentury TNS Aisa pro Českou televizi přinesl pokles podpory sociální demokracie. Za to, že méně lidí plánuje dát hlas ČSSD, může podle politologů do jisté míry i vymezení volební kampaně hnutí ANO 2011. Nicméně za nižší podporou mohou být i některé výroky prezidenta Miloše Zemana z posledních týdnů, které škodí spíše obecně levici, a tudíž i sociální demokracii. „Řada voličů může zvažovat, zda volit sociální demokracii, protože to vlastně bude volba, která výrazně podpoří roli Miloše Zemana, a to se jim nelíbí,“ řekl pro ČT24 politolog Jan Bureš.

Sociální demokracie zaznamenala podobný vývoj už v minulých volbách v roce 2010, kdy měla velmi ostrý nástup, v závěru volební kampaně ale ztrácela a nastal rozpad voličské skupiny: Podle tehdejších průzkumů agentury CVVM podporovalo sociální demokracii v listopadu 2009 34,5 procenta dotázaných, zatímco v dubnu 2010 30 procent. „Sociální demokracie s tím nedokázala nic udělat, a to ještě v situaci, kdy měla silného lídra, což jí dneska chybí,“ připomněl politolog Ladislav Mrklas. Lidé podle něj vnímají tu rozpolcenost, „to, že vlastně není jasné, kdo je skutečným lídrem ČSSD, zdali je to Bohuslav Sobotka, nebo Miloš Zeman a jeho křídlo“.

  • Preference sociálních demokratů se v prvních čtyřech vlnách průzkumů pohybovaly vyrovnaně mezi 28 a 29 procenty. Pátá vlna šetření ale znamená pro ČSSD propad na 23 procent. „U ČSSD se posílilo jádro rozhodnutých voličů, naopak se zdá, že ti méně rozhodnutí odcházejí od ČSSD a přiklánějí se spíše k jiným stranám,“ komentuje preferenční zisk v průzkumu sociolog TNS Aisa Bronislav Kvasnička. (Jedenáct procent voličů ANO 2011 jsou podle průzkumu TNS Aisa bývalí voliči ČSSD, zbytek jsou voliči Věcí veřejných, ODS a TOP 09.)

Česká republika odpočítává do voleb poslední dny. Politické strany se budou snažit přetáhnout na svou stranu nerozhodnuté voliče, kterých je podle průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi stále asi třetina. Hraje se nejen o nerozhodnuté, ale i o ty, kteří zatím nechtějí jít k volbám vůbec. Podle průzkumu TNS Aisa chce volit jít 56 dotázaných a dalších 22 procent dotázaných svou účast u voleb zvažuje. Voliči se podle politologů rozhodují na poslední chvíli. „Základní proměnná voleb bude volební účast, ve směru účasti strany mohou ještě něco udělat,“ řekl pro ČT24 Mrklas. On sám ale pochybuje, že by se nějak zásadním způsobem mohly ještě změnit trendy podpory jednotlivých politických stran.

Více o průzkumu TNS Aisa pro ČT

  • Volební průzkum TNS Aisa: volební účast zdroj: TNS Aisa
  • Volební průzkum TNS Aisa: přesvědčenost o volbě zdroj: TNS Aisa

Jak strany bojují o nerozhodnuté voliče?

  • Sociální demokraté pokračují v předvolebním turné, aktivnější chtějí být i na sociálních sítích.
  • ANO 2011 se chce dál setkávat s lidmi, voliče osloví i dopisem, který budou dostávat do schránek.
  • Komunisty v následujícím týdnu čekají ještě dvě setkání s voliči.
  • TOP 09 sází mimo jiné na koncerty, zítra mají v plánu také další jízdu parníkem po Vltavě.
  • Občanští demokraté představí podrobnosti k finiši svojí kampaně zítra - plánují ji pod heslem: 96 hodin pro pravici - každá minuta se počítá.
  • Lidovci chtějí ve středu pochodovat v hlavním městě se slunečnicemi, které jsou letos jejich volebním symbolem. Dál chtějí být aktivní taky na internetu.
  • Letáky do schránek hodlá na závěr kampaně doručit Úsvit přímé demokracie - voličům na nich chce připomenout svůj program.
  • Maily voličům budou v následujících dnech posílat Zemanovci - dál budou o hlasy bojovat i na sociálních sítích.
  • Kandidáti Strany zelených budou před volbami jezdit rikšou a vozit voliče - nebo obsluhovat v restauraci.
  • Piráti dál pokračují v oslovování voličů - na plakátech i na sociálních sítích.

Kdyby se volby konaly o týden dříve, ČSSD by podle páté vlny volebního modelu TNS Aisa, do něhož vstoupilo 868 respondentů, hodilo svůj hlas 23 procent voličů, ANO by získalo o 7 procent méně. Na třetí pozici se ocitli komunisté se 14 procenty, za nimi pak TOP 09 s 10,5 procenta. Pro občanské demokraty se vyslovilo 7 procent respondentů, po 6 procentech by shodně obdrželi lidovci a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Zbývajícím stranám model přisoudil méně než 5 procent hlasů potřebných pro vstup do sněmovny - strana SPOZ v modelu dosáhla na 4 procenta, zelení na 3 a Piráti na 2,5 procenta hlasů.

Poslední průzkum CVVM: Do Poslanecké sněmovny by se podle volebního modelu dostalo sedm stran. Vyhrála by ČSSD s 26 procenty hlasů před KSČM s 18 procenty. Na třetí pozici by skončilo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše s 16,5 procenta hlasů. Devítiprocentní zisk pak agentura přiřkla TOP 09, ODS by obdržela 6,5 procenta hlasů a KDU-ČSL a hnutí Úsvit Tomia Okamury by shodně získaly pět procent. Za branami dolní komory by zůstaly podle modelu SPOZ (3,5 procenta), Piráti (2,5 procenta) a Strana zelených (dvě procenta). 

  • ČSSD      23 (TNS) - 26 (CVVM)
  • ANO       16 (TNS) - 16,5 - (CVVM)
  • KSČM     14 (TNS) - 18 (CVVM)
  • TOP 09  10,5 (TNS) - 9 (CVVM)
  • ODS       7 (TNS) - 6,5 (CVVM)
  • KDU-ČSL 6 (TNS) - 5 (CVVM)
  • Úsvit      6 (TNS) - 5 (CVVM)
  • SPOZ     4 (TNS) - 3,5 (CVVM)
  • Zelení    3 (TNS) - 2 (CVVM)
  • Piráti     2,5 (TNS) - 2,5 (CVVM)

Kalendář posledních dní před volbami je pevně daný. Zítra čeká statistiky generální zkouška zpracování výsledků. Ve středu je potom poslední den pro ty, kteří si chtějí dojít pro voličský průkaz, a i pro politiky, kteří uvažují, že na poslední chvíli vzdají kandidaturu. Den před volbami by měli mít všichni ve schránkách hlasovací lístky. Nejdůležitější datum ve volebním kalendáři je pak pátek - přesně ve 14 hodin se otevřou volební místnosti. Sedmadvacet hodin poté bychom už mohli vědět, kdo z těchto voleb vyjde jako poražený a kdo jako vítěz.