Důstojnější podmínky ve vazbě - prvních 27 cel mají na Pankráci

Praha - Pankrácká vazební věznice, jedna ze tří nejstarších v zemi, proměnila část svých vazebních cel. Vězeňská služba dnes představila první oddělení svého druhu pro mírnější výkon vazby. Bude znamenat volnější pohyb i mimo cely a důstojnější podmínky pro setrvání v nich. Další změny má obviněným od Nového roku přinést novela zákona.

Zdi vazebních cel získaly místo nemocniční zelené pozitivní oranžovou barvu. Minulostí bude i záchod za igelitem, ten nahradí pevná kovová zástěna. A místo starých zrezivělých sprch poslouží pro hygienu nové sprchy. Tak vypadá prvních 27 zrekonstruovaných cel v republice. Podmínky v těch běžných mají totiž už dlouho tiché i hlasité kritiky. „My žijeme v zemi, kde vazba je novodobá tortura. Lámání, týrání lidí,“ nechal se slyšet bývalý poslanec David Rath, který pobývá ve vazbě od loňského května. 

Ne zrovna závidění hodné vzpomínky na vazbu má i Kateřina Pancová, kterou nedávno soud pustil z vazby: „V podstatě si sám nezapnete, nevypnete světlo, nezavřete dveře u toalety,… “Vybraní pankráčtí vězni se teď kromě zavírání dveří můžou těšit i na volnější pohyb po chodbě a nové vybavení cel. Týkat se to ale bude jen těch, u kterých nehrozí ovlivňování svědků a splní i další podmínky. Nové vazební cely jsou podle generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala určeny pro obviněné, kteří nejsou agresivní, aby nedocházelo k nějakým potyčkám. 

Obvinění se zde budou moci pohybovat po chodbách, nebudou tak muset trávit většinu času zavření. K dispozici budou mít televizi nebo kuchyňku. Krátit čas si budou moci i hraním stolního tenisu či stolního fotbalu. „Budou se moci vzájemně navštěvovat na chodbách či v kulturní místnosti,“ řekl Dohnal. 

  • Ředitel Vězeňské služby ČR Dohnal: „My plánujeme, že zhruba 40 procent všech vazeb bude takto řešených (zmírněný režim), 60 procent budou obvinění, kteří budou uzavřeni na celách.“ 

Peníze na rekonstrukci šly podle ministerstva z úspor za odsouzené propuštěné po amnestii. Celkové náklady se povedlo udržet na asi 5 milionech korun i díky tomu, že většinu práce zvládli sami vězni. „Postele, stůl, židle, šatní skříně a věšáková stěna je vyrobená ve věznici Jiřice, kde máme truhlářskou výrobu, a zástěna kovová je vyrobena zde ve vazební věznici Praha Pankrác,“ vysvětluje ředitel pankrácké vazební věznice Pavel Hadrava. Pankrácká věznice je více než sto let stará, samotné cely neprošly téměř žádnou stavební úpravou po desítky let. 

Ve vazbě je nyní zhruba dva a půl tisíce lidí. Pozitivně oranžové cely zatím čekají jen zlomek z nich. Jejich počet by se ale měl postupně zvyšovat. Alespoň jedno takto zrekonstruované oddělení chce mít Vězeňská služba v každé vazební věznici. Stihnout by to chtěla do dubna příštího roku.

Proměna pankrácké věznice (zdroj: ČT24)