Další zrušená amnestie – za podvody Monterey Capital

Praha/Brno - Nejvyšší soud (NS) zrušil amnestii pro Jana Anděla, Davida Pajera a Václava Vojíře. Ti byli až do novoročního rozhodnutí prezidenta Václava Klause stíhaní za podvody kolem společnosti Monterey Capital; firma nabízela zhodnocení peněz prostřednictvím obchodů s cizími měnami. Nakonec ale údajně připravila 87 lidí o přibližně 25,8 milionu korun. Počínáním trojice mužů se nyní musí znovu zabývat Městský soud v Praze.

O zrušení amnestie se v případě Monterey Capital zasadil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který ve věci podal dovolání. Nesouhlasil totiž s názorem pražských soudů, podle kterých od začátku trestního stíhání Vojíře, Anděla a Pajera uplynulo více než osm let, a proto se na ně vztahuje amnestie. Zeman tvrdil, že stíhání začalo až v roce 2005, protože předchozí usnesení o zahájení trestního stíhání z roku 2003 státní zastupitelství zrušilo jako nezákonné.

Nejvyšší soud dal šéfovi českých žalobců za pravdu s tím, že Městský i Vrchní soud v Praze rozhodly v rozporu se zněním vyhlášené amnestie i se zákonem. Městský soud by měl nyní pokračovat v hlavním líčení a meritorně rozhodnout.

Případ Monterey: Společnost Monterey Capital neměla licenci České národní banky k obchodování s devízami. Její jednatelé Vojíř s Andělem přesto vybírali od právnických i fyzických osob peníze v hotovosti a slibovali jejich zhodnocení. Klientům tvrdili, že spolupracují se zahraniční společností Roger Douglas se sídlem na Britských Panenských ostrovech, jejímž ředitelem byl Pajer. Zákazníkům pak podle obžaloby posílali fiktivní výpisy o prováděných obchodech.

Amnestii vyhlásil na Nový rok tehdejší prezident Václav Klaus. Zastavil stíhání trvající déle než osm let u trestných činů se sazbou do deseti let vězení. Rozhodnutí dopadlo také na řadu případů hospodářské trestné činnosti s vysokou škodou. Nejvyšší soud už zrušil zastavení stíhání v nejméně pěti případech. Důvodem bylo dosud vždy to, že se obžalovaní nějakou dobu skrývali v zahraničí. NS dospěl k závěru, že do osmileté lhůty nelze počítat roky, kdy se aktéři případů vyhýbali spravedlnosti.