Voličský průkaz už lidé nedostanou, lhůta pro vyzvednutí skončila

Praha - Poslední příležitost k vyzvednutí voličských průkazů uplynula s úderem čtvrté hodiny. Pokud lidé chtěli volit mimo svou domovskou obec, museli navštívit obecní úřad. Na rozdíl od písemné žádosti byl vyžadován jen doklad totožnosti. Strany dnes měly rovněž poslední příležitost k tomu, aby případně některé své kandidáty stáhly. Stejná možnost platila i pro kandidáty samotné.

O voličské průkazy ve velkých městech požádaly do konce minulého týdne až tisíce lidí. Vyšší zájem než obvykle zaznamenaly radnice v Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Pardubicích nebo v Mladé Boleslavi. Ministerstvo vnitra na základě zkušeností z prezidentských voleb nechalo vytisknout 110 tisíc průkazů.

Využít je budou moci zejména ti, kdo o prodlouženém víkendu vyrazí na dovolenou či za příbuznými. Na poslední říjnový víkend totiž navazuje pondělní státní svátek a poté ještě dvoudenní podzimní prázdniny. S průkazy bude možné volit poslance i na ambasádách v cizině. Pokud lidé budou hlasovat za hranicemi svého kraje, budou si muset vybrat poslance z regionu, v němž volební místnost navštíví.

„Voličské průkazy, to je vlastně vyškrtnutí ze stálého seznamu voličů. Člověk se tak obrací na úřad v místě trvalého bydliště. Můžete však také někomu dát plnou moc, která musí být ověřená, a tak vám někdo může průkaz vyzvednout,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.