Muzeum sbírá vzpomínky na rok 89, podělte se

Praha – Národní muzeum připravuje unikátní sbírku věnovanou období kolem revolučního roku 1989, kdy se bořily zdi, přestřihávaly dráty a Evropa se znovu sjednocovala. Máte-li doma fotografie či zajímavé obrázky a předměty, podělte se o ně. I váš předmět se může příští rok stát součástí výstavy připravované k 25. výročí sametové revoluce. Muzeum sbírá nejen předměty ve fyzické podobě, ale hlavně v digitální formě - fotky, obrázky, dokumenty.

„Zajímají nás především vzpomínky lidí na tuto dobu, jejich osobní příběhy, fotografie, jak trávili volný čas a podobně. Osudy konkrétních lidí v našich muzeích zpracovány nejsou, proto jsme společně s evropskými muzei připravili tento projekt,“ vysvětlil Pavel Douša, ředitel Historického muzea Národního muzea.

Záměrem podle Douši je, aby se lidé zapojili do virtuální výstavy, která připomene rok 1989. Své materiály mohou přinést na sbírkové dny do muzeí nebo je nahrát prostřednictvím on-line formuláře. Všechny vzpomínky budou zdokumentovány digitálně a stanou se součástí webových sbírek. „Rádi ten předmět vložíme do sbírek muzea, ale předpokládáme, že si jej lidé často odnesou zpět,“ doplňuje Douša.

Formulář se nachází zde: www.esbirky.cz

Rozšiřte sbírku evropského kulturního dědictví Europeana 1989 prostřednictvím on-line formuláře nebo přijďte na sbírkový den ve vašem městě. I váš předmět se může příští rok stát součástí výstavy připravované k 25. výročí sametové revoluce. 

Vzpomínky na rok 1989 tvoří součást národního a evropského kulturního dědictví. Pojďme tuto zkušenost zprostředkovat mladší generaci a zachovat ji pro budoucnost. Podobně jako v ostatních zemích východního bloku svou účastí na demonstracích lidé na náměstích československých měst v listopadu a prosinci 1989 psali dějiny. Sametová revoluce roku 1989 se skládala ze stovek malých sametových revolucí v jednotlivých českých, moravských, slezských a slovenských městech a průmyslových závodech.

zdroj: esbirky.cz

Celá sbírka bude součástí evropského projektu Europeana. Projekt vede Německo, připojily se k němu státy střední a východní Evropy. Projekt již proběhl v Polsku, ve všech pobaltských zemích, v Rumunsku, nyní je při výročí 17. listopadu 1989 v Česku, následovat bude Německo a Maďarsko.

Revoluční rok osmdesát devět je stále nedostatečně zmapovaným obdobím; chybí hlavně výpovědi lidí, kteří prožívali sametovou revoluci mimo Prahu. „Smyslem této akce je samozřejmě ukázat, že neexistovala jenom Praha. Že opravdu to smýšlení těch lidí bylo trošku i jiné,“ říká historik Luděk Krčmář. „Přínosem je možnost porovnat osudy lidí a to, jak na tuto dobu zpětně vzpomínají. S nostalgií počítáme i vzhledem k mnohým retro-seriálům, které jsou u nás velmi oblíbené a jsou motorem vzpomínání,“ uzavřel Douša.

Sbírkové dny:

  • Západočeské muzeum v Plzni: 2. listopadu, 10:00–18:00 hodin
  • Muzeum východních Čech v Hradci Králové: 9. listopadu, 10:00–18:00 hodin
  • Národní muzeum v Praze: 17. listopadu, 10:00–18:00 hodin
  • Vlastivědné muzeum v Olomouci: 23. listopadu, 10:00–18:00 hodin
  • Slezské zemské muzeum v Opavě: 30. listopadu, 10:00–18:00 hodin