Lídři jako lákadlo? Pro většinu voličů je jejich osobnost stěžejní

Praha -  Osobnost lídra je pro většinu voličů klíčovým faktorem při rozhodování, které straně do volební urny hodí svůj hlas. Podle exkluzivního průzkumu agentury Median a STEM/MARK pro Českou televizi to uvedlo celkem 86 procent dotázaných. Právě předsedové hlavních politických stran jsou voliči vnímáni velmi odlišně. Největší procento oslovených v porovnání s ostatními lídry považuje za nejméně sympatického šéfa TOP 09 Karla Schwarzenbega. Naopak největší sympatie přisoudili lidé lídrovi Úsvitu přímé demokracie Tomiu Okamurovi.

Osobnost a důvěryhodnost celostátního lídra strany je pro většinu voličů stěžejní charakteristikou při rozhodování, komu dají či nedají hlas. Za důležitou ji považuje celých 86 procent lidí, naopak pro 12 procent voličů podstatná není. Budoucí vládu podle průzkumu je nejvíce schopen sestavit Bohuslav Sobotka. Důvěru mu v tomto vkládá 57 procent lidí. Nejméně schopný sestavit vládu a jednat s oponenty je pak předseda KSČM Vojtěch Filip. České zájmy v zahraničí je podle dotázaných lidí schopen nejlépe reprezentovat Karel Schwarzenberg, důvěru mu v tomto vyslovilo 60 procent lidí.

Podle 65 procent oslovených voličů je lídr ČSSD Bohuslav Sobotka vzdělaný a kompetentní, což je spolu se zkušeností také jeho nepozitivnější vlastnost. Lidem ale není příliš sympatický. Jako nesympatického ho označilo 40 procent lidí. Celkem 38 procent lidí se zároveň obává, že se může od programu své strany oddálit.

Důležitost lídra ve volebním rozhodnutí
Zdroj: ČT24

To předsedu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamuru označilo za sympatického hned 55 procent lidí. Většina lidí si cení i jeho kompetencí, za vzdělaného ho označilo 64 procent lidí. Jeho slabinou tak může být malá zkušenost v politice. Oproti jiným kandidátům byl nejčastěji označován za neúplatného a sociálně citlivého. Nejvíce lidí se shoduje na tom, že právě Okamura dobře prosazuje veřejné zájmy.

Předvolební superdebata ČT
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Také šéf hnutí ANO Andrej Babiš je většinou dotázaných lidí považován za vzdělaného, 42 procent lidí je přesvědčeno i o jeho neúplatnosti. U lídra komunistů Vojtěch Filipa lidé kladně oceňují především jeho zkušenost. Téměř 46 procent lidí se domnívá, že neustoupí od programu strany. Více než polovina oslovených lidí je přesvědčena o tom, že Filip je sociálně citlivý a zná problémy lidu.

Nejvíce lidí v porovnání s ostatními lídry označilo za nesympatického předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, celkem 42 procent z nich. 38 procent oslovených vidí jeho stinnou stránku v tom, že není dostatečně seznámen s problémy lidí, což je nejvyšší číslo v porovnání s ostatními. Jeho zkušenost a neúplatnost jsou dvě spíše pozitivně hodnocené vlastnosti.

Schopnost potenciálních premiérů
Zdroj: ČT24/Median

Šéfku ODS Miroslavu Němcovou naopak za sympatickou považuje polovina dotázaných lidí, 40 procent ji také respektuje jako důvěryhodnou osobu. Naopak 32 procent oslovených by se bálo toho, že odstoupí od programu strany. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je v očích lidí brán spíše za nezkušeného. V porovnání s ostatními lídry se velké množství lidí, celkem 28 procent, domnívá, že může odstoupit od lidoveckého programu.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených, je lidmi oceňován především pro svou vzdělanost, za kompetentního ho považuje celkem 54 procent lidí. Naopak 33 procent dotázaných se obává, že může odstoupit od programu zelených. Velká část lidí, celkem 27 procent, si myslí, že není sociálně citlivý. Lídr SPOZ Zdeněk Žák není sympatický 23 procentům lidí, více než polovina oslovených ho považuje za vzdělaného člověka.