Češi ukázali zavedeným stranám vztyčený prostředníček

Londýn/Berlín - Předčasné volby v Česku byly v první řadě referendem o zavedených stranách, které v něm neuspěly. Voliči dali přednost „stranám protestním“ a potrestali bývalou Nečasovu koalici za skandály. Tak nejčastěji informují o hlasování v ČR média v zahraničí. Zdůrazňují také překvapení v podobě velkého úspěchu Babišova hnutí ANO. A nevynechávají ani skutečnost, že vítězná sociální demokracie to při sestavování vlády vůbec nebude mít lehké.

Vzhledem k výsledku voleb je pravděpodobné, že budou následovat týdny obtížných vyjednávání, píše server BBC News. Zpravodaj BBC v Praze Rob Cameron upozornil, že ČSSD by stačilo, kdyby je podpořili komunisté. Volbu považuje za referendum o popularitě zavedených stran, které řídí Českou republiku 20 let, a různorodých nových stran.

Také britský server Telegraph píše o českých volbách a zdůrazňuje, že by se k moci mohli po dlouhých 24 letech od sametové revoluce dostat komunisté jako součást levicové koalice. Server upozorňuje na skutečnost, že ČSSD sice vyhrává, nebude ale mít absolutní většinu. Podporu by pak mohla hledat právě u komunistů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Reuters si všímá neúspěchu Zemanovců a prezidentova vztahu se Sobotkou

Podle agentury Reuters získalo ANO a další protestní strany v posledních týdnech předvolební kampaně podporu lidí znechucených „špínou“ české politiky. Vysoké zisky těchto stran pak podle Reuters vytvářejí předpoklad, že jednání o nové koaliční vládě budou dlouhá. Šance Sobotky stát se premiérem bude záviset nejen na menších stranách v parlamentu, ale také na prezidentu Miloši Zemanovi, jenž dal najevo, že chce mít možnost promluvit do povolebních jednání, soudí Reuters.

„Zeman dlouhodobě nemá rád Sobotku a mohl by se pokusit vyjednat koalici v čele s jiným sociálním demokratem, říkají analytici,“ míní Reuters. Prezidentův vliv ale může být podle agentury oslaben neúspěchem uskupení jeho spojenců (SPOZ), které se do Poslanecké sněmovny nedostalo.

Prezident Miloš Zeman
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Americký list The Washington Post píše o vítězství ČSSD a připomíná kauzu expremiéra Petra Nečase, jehož středopravá vláda v červnu padla po obvinění z korupce. Potvrdilo se, co předpovídaly průzkumy – voliči potrestali strany předchozí vlády za skandály a úsporná opatření.

Čeští voliči potrestali strany bývalé vládní koalice, ve volbách zvítězí sociální demokraté. Tak hodnotí průběžné výsledky předčasných voleb do sněmovny německá média. Všímají si také úspěchu hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Slovenská média označila Babiše za černého koně voleb

„Volby jsou překvapením kvůli nízkému zisku ČSSD, a naopak kvůli vysokému zisku ANO,“ uvedl veřejnoprávní Slovenský rozhlas, který právě Babišovo hnutí označil za černého koně voleb. „Tento volební výsledek lze nazvat prohrou tradičních stran - ČSSD a ODS,“ poznamenal rozhlas. „Vítěz ČSSD nebude mít ani s komunisty většinu,“ upozornil portál Aktuálne.sk.
   
S těsným odstupem za ČSSD následuje Babišovo hnutí se ziskem kolem 19 procent. „Největším vítězem voleb je předběžně Slovák Babiš. Bez jeho podpory zřejmě žádná vláda nevznikne,“ napsal portál nejčtenějšího slovenského listu Nový čas. Pražský zpravodaj Slovenského rozhlasu informoval, že Česko se z hlediska příštího politického vývoje patrně dostalo do patové situace. List Sme na svém webu doplnil, že sestavování nové české vlády nebude jednoduché. Do sněmovny se dostalo sedm politických subjektů.

Robert Fico, slovenský premiér

„Česká sociální demokracie má ve srovnání s tou slovenskou určité limity. V Česku působí velmi silná komunistická strana. Výsledek není tak vysoký, jak se původně očekávalo, ale ČSSD vyhrála volby. Teď se musí pokusit sestavit vládu, což bude poměrně náročné. Předsedovi strany to vůbec nezávidím. Vítěz voleb musí převzít zodpovědnost. Zásadní problém vidím v tom, že se na politické scéně objevují nové strany, které nejsou základem stabilní politiky.“

Referendum
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Trest pro konzervativce a vítězství populismu, píší Němci

Podle zpravodajské televize N-TV se rýsuje v Česku změna vlády. „První průběžné výsledky potvrzují trendy z průzkumů,“ uvedla stanice. „Voliči potrestali konzervativce, nejsilnější stranou se stane ČSSD,“ dodala.

O očekávaném vítězství sociálních demokratů hovoří i další média. Zaměřují se ale na druhou stranu konečného pořadí, Babišovo ANO. „Strana populisty Andreje Babiše se v českých parlamentních volbách postarala o překvapení, podle předběžných výsledků skončí na druhém místě,“ píše deník Die Welt. O překvapivém úspěchu ANO píše i Rheinische Post. List také upozorňuje, že rozdíl mezi ČSSD a Babišovým hnutím je jen velmi malý.

„Stranám bývalé pravostředové koalice vystavili voliči účet za mnohé aféry uplynulých let,“ uvedla televizní stanice ARD. Všímá si také toho, že dlouhodobě dominantní síla české pravice ODS měla potíže s překonáním pětiprocentní hranice nutné pro vstup do sněmovny.

obrázek
Zdroj: ČT24

V České republice se projevuje značné rozčarování občanů z politiků všech politických orientací. Symbolem voleb v zemi je tak vztyčený prostředníček ve skulptuře Davida Černého, který sice platí levicovému prezidentu Miloši Zemanovi, ale spíš je znamením celkového znechucení politikou v České republice, soudí DPA.

Dříve silný liberálně-konzervativní tábor doplatil také na tvrdou úspornou politiku, hodnotí výsledky českých sněmovních voleb DPA.

Rakouská agentura APA se vrací k problematickému vztahu mezi Zemanem a Sobotkou apíše, že „zklamaný vítěz“ Sobotka se svými sociálními demokraty „vlastně zklamal všechna očekávání“. Početně se zdaleka nemůže uskutečnit ani jím upřednostňovaná varianta menšinové vlády ČSSD s podporou KSČM, zdůrazňuje APA. „Přesto mladý šéf strany nepomýšlí na odstoupení a chce vládnout - nejasné je s kým. Kromě toho by se Sobotkovi mohl stát osudným starý konflikt s prezidentem Milošem Zemanem,“ napsala APA. Poukázala na skutečnost, že Sobotka byl při prezidentské volbě v roce 2003 mezi 27 sociálnědemokratickými zákonodárci, kteří nevolili Zemana.