Koalice? Zatím se rýsuje ČSSD, ANO a KDU-ČSL

Praha – Sociální demokracie již před volbami deklarovala, že s ODS a TOP 09 jednat o vládní koalici nebude, vládnout s podporou komunistů ve sněmovně jí nestačí, tudíž politické hřiště je podle statutárního místopředsedy ČSSD Michala Haška vymezeno poměrně jasně. On sám upřednostňuje vládní koalici. „O případném vládním projektu budeme hovořit s ANO a KDU-ČSL,“ řekl Hašek v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Vládní odpovědnosti se podle Martina Stropnického hnutí ANO nevyhýbá: „Jsme připraveni jednat. Volební výsledek nás vede k povinnosti jednat,“ řekl v pořadu Partie v Televizi Prima.

Michal Hašek nicméně v OVM uvedl, že stále připouští menšinovou vládu: „Jednání v příštím týdnu budou mít sondážní charakter. Do úvahy připadá menšinová vláda a nebo koaliční projekt,“ tvrdí Hašek, který na závěr zdůraznil, že jeho strana udělá maximum pro to, aby sestavila stabilní vládu.

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše se nyní nechystá být v „čisté opozici ve smyslu žádného vztahu k vládě“. Program hnutí ANO se podle Stropnického s programem ČSSD shodne v 61 procentech, což nabízí prostor pro racionální jednání. Nová strana by ale mohla být v opozici, v níž by tolerovala vládu sociální demokracie. „Když máte skoro 19 procent, jste v jiné situaci, než když jich máte 12 nebo šest,“ zdůvodnil Stropnický, podle něhož by takový postup nebylo státotvorné gesto. 

S ANO chce jednat vítězná sociální demokracie, které dali voliči 20,45 procenta hlasů. Předseda Bohuslav Sobotka v debatě televize Prima řekl, že levice nemá v nové sněmovně většinu, a proto chce strana hledat řešení v sestavení středolevé vlády. ČSSD původně chtěla menšinovou vládu za podpory KSČM, strany ale nemají ve sněmovně většinu. 

ODS a TOP 09: Důsledná a profesionální obhajoba zájmů jejich voličů

Občanští demokraté ani TOP 09 nechtějí ve sněmovně uplatňovat nulovou toleranci. O všech vládních předlohách mají v plánu jednat a snažit se uplatnit v nich zájmy svých voličů. „Budeme se snažit zájmy našich voličů implementovat do návrhů zákonů,“ řekl v OVM první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Stejně tak ODS je připravena podpořit neideové návrhy zákonů. „Věcná opozice, a ne destruktivní opozice, která chce destruovat veřejnou moc v této zemi a dále destabilizovat systém, který je po těchto volbách hodně destabilizovaný,“ dodal v OVM místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Jak bude vypadat nová sněmovna?

Poměrné zastoupení ve sněmovně. To je názor, který prosazuje jak statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek, tak i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Hašek v OVM, podobně jako Sobotka v pořadu Partie televize Prima, podpořil, aby se komunisté vrátili do vedení sněmovny. „Pokud jsou komunisté třetí na pásce, měli by mít místopředsedu,“ řekl Hašek. 

  • Hašek v OVM „Dlouhodobě jsme prosazovali model poměrného zastoupení a budu rád, když se tento model uplatní. KSČM by měla mít místopředsedu Poslanecké sněmovny.“

Obsazení funkcí ve sněmovně by podle Sobotky mělo odpovídat výsledkům voleb, ale nemělo by vést k rozšiřování počtu místopředsedů nebo výborů dolní komory. „Ten počet místopředsedů by podle mého názoru neměl být větší, než je třeba počet místopředsedů v Senátu. Nejde o to, aby každá strana měla svého místopředsedu sněmovny, to si, myslím, skutečně nutné není,“ míní šéf ČSSD.

Místopředsedkyně KSČM Miroslava Vostrá naopak v Otázkách Václava Moravce uvedla, že sněmovna by mohla mít až šest místopředsedů. Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky ale „mít předsedu a šest místopředsedů sněmovny by působilo poněkud divně“. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že strana postaví svého kandidáta na místopředsedu sněmovny a rozšíření jejich počtu se nebude bránit. 

Jak se vyvíjela Poslanecká sněmovna od roku 1993? Odpoví infografika.