Sváteční den pokořil další teplotní rekordy

Praha - Nezvykle teplý konec října má na účtu další teplotní extrémy. Rekord 23,2 stupně dnes padl v pražském Klementinu po 33 letech. Teplotní maxima byla dnes překonána na více než polovině všech měřicích stanic. Teplé počasí přilákalo hodně turistů do hor i k památkám. Podle provozovatelů dokonce stejně jako o prázdninách. Zatímco loni třeba v Krkonoších už ležel sníh, teď během prodlouženého víkendu vyrazily do hor pěšky i na kolech tisíce lidí.

Na konec října nebývale teplé počasí láme rekordy. Konečná hodnota z Klementina bude známa po 22:00 hodině, již teď ale pokořila 33 let starý rekord. Klementinum je nejstarší česká stanice, měří se zde od roku 1775.

O tom, že dnešní teploty byly mimořádné, svědčí i to, že teplotní rekordy padly na pěti z celkem sedmi stanic měřících déle než 100 let. Například v Českých Budějovicích naměřili 23 stupňů, původní rekord z roku 1927 byl přitom o 0,9 stupně nižší.

Na jihu Čech bylo nejtepleji v Husinci na Prachaticku, kde se rtuť teploměru zastavila na 23,5 stupně Celsia. Dosavadní rekord starý 33 let byl překonán o 2,7 stupně. Druhým nejteplejším místem na jihu Čech dnes byly Strakonice, kde teplota vystoupila na 23,3 stupně Celsia. O tři desetiny stupně méně naměřily stanice v Českých Budějovicích.  

Podzim
Zdroj: ČTK/imago stock&people//imago stock&people

V Plzeňském kraji dnes na několika místech teplé počasí překonalo lokální teplotní maxima pro 28. říjen, padl i 33 let starý západočeský teplotní rekord. V Klatovech dnes odpoledne naměřili meteorologové 23,6 stupně Celsia. Dosavadní regionální rekord pro dnešní den byl také z Klatov - v roce 1980 se zde teploměr vyšplhal na 21,6 stupně. 

Také v Jeseníku dnes padl 24 let starý teplotní rekord. Meteorologové tam naměřili odpoledne 20 stupňů, dosavadní rekord byl o tři desetiny stupně nižší. Teploty se kolem 20 stupňů pohybovaly i v ostatních částech kraje, rekordy tam však nepokořily.

Prodloužený víkend plný slunce stále lákal turisty

Zatímco někteří ještě vyrazili na cyklistický výlet, jiní se vydali do našich nejvyšších hor. Na rozhledně na Černé hoře se dokonce tvořily fronty. Přestože provozovatelé skiareálů už na sjezdovky přivážejí sněžná děla, Krkonoše zatím stále žijí letní turistickou sezonou. Místo na lyžích sjíždějí návštěvníci Černou horu na koloběžkách.

Turistů bylo v horách i na památkách stejně jako v létě (zdroj: ČT24)