Hodláme rehabilitovat pojem opozice, zní z TOP 09

Praha – TOP 09 se považuje za jedinou konsolidovanou stranu, která je připravena „dostát důstojné úloze profesionální, aktivní a pozitivní opozice vůči socialistickému a populistickému stylu vládnutí“. Předsednictvo strany se takto vymezilo pro budoucí dny ve svém usnesení. Po stranách požadujících před volbami změnu požaduje brzké ustavení akceschopné vlády.

„ČR potřebuje urychleně silnou a akceschopnou vládu, jejíž legitimita bude pocházet z voleb. TOP 09 tedy vyzývá ty politické strany, které slibovaly změnu, aby vládu neprodleně sestavily a realizovaly své volební sliby. TOP 09 se přihlásila k roli obhájce zájmů svých voličů a ke snaze maximálně prosadit program,“ přečetl část usnesení první místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Lídr nejúspěšnějšího pravicového subjektu ve volbách Karel Schwarzenberg podotkl, že kvalita demokracie se pozná podle kvality opozice, nikoli vlády. „Chceme tento pojem rehabilitovat. Opravdu k demokracii schopná opozice patří,“ zdůraznil. Ocenil znovu volební výsledky, které podle něj ukázaly, že TOP 09 nemá být považována za stranu na jedno použití. „Opravdu jsme situaci, kdy nám vítr docela dobře foukal do ksichtu, ustáli,“ pochvaloval si Karel Schwarzenberg.

Rusnokova vláda tu bude minimálně do Vánoc

Rusnokova vláda bude podle předsedy TOP 09 vládnout přinejmenším do Vánoc. „Pan prezident už nám zvěstoval, že jmenuje případného premiéra teprve tehdy, až se ustaví sněmovna, což jak známo bude 29. listopadu,“ prohlásil Karel Schwarzenberg s dodatkem, že pak se ještě ukáže, jak rychle se ve volbách úspěšné strany dokáží dohodnout. Existuje ale podle lídra TOP 09 také možnost, že se nedohodnou,a pak by vláda „prezidentova pomahače“ seděla ve Strakově akademii ještě déle.

Brífink TOP 09 po jednání předsednictva (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg o nejasnosti pozic hnutí ANO 2011: "Ačkoli se v politice pohybuji poměrně dlouho, svého času jsem dělal i politické analýzy, nikdy jsem nebyl schopen přijít na to, co je program hnutí ANO. Makat není program, rád bych věděl, čeho chtějí dosáhnout. Abych ocitoval Vladimíra Iljiče: 'Buďte konkrétní, soudruzi, abych aspoň věděl, co chcete.' "