Hašek, nebo Sobotka? Nejednotná je i jihomoravská ČSSD

Brno – Krajské buňky ČSSD nejsou jednotné v postoji k působení Bohuslava Sobotky v čele strany. Například část jihomoravské ČSSD chce, aby z funkce neodstupoval, jiní si naopak přejí, aby post předsedy opustil. A jasno nemají ani jiné krajské organizace. Pokud žádné z aktuálně rozhádaných křídel nezíská jasnou většinu, je podle některých členů ČSSD na místě vybrat do čela strany někoho jiného na mimořádném sjezdu. Nepřesvědčivé volební vítězství kladou regiony zčásti za vinu Bohuslavu Sobotkovi, přesto s jeho odstavením z vyjednávání o vládě většinou nesouhlasí.

Většina oslovených šéfů krajských výkonných výborů označila zmíněné rozhodnutí předsednictva za neuvážené. Desátý listopad jako datum, kdy by mělo širší vedení strany rozhodnout o Sobotkově osudu, je ale podle některých příliš daleko. Definitivu má dát předčasný sjezd, na němž je v partaji přesvědčivá shoda. Otázkou je, zda tam některý z táborů vůbec může zvítězit. „Je otázka, zda by na sjezdu sociální demokracie neměl kandidovat na předsedu úplně někdo třetí s dostatečným morálním kreditem u veřejnosti,“ domnívá se předseda Krajského výkonného výboru Vysočiny Zdeněk Chlád.

Předseda strany Bohuslav Sobotka vedl kandidátku ČSSD na jižní Moravě, Hašek byl na ní dvojkou. Předčasné volby byly tak i přímým soubojem mezi nimi. Hašek získal celkem 25 531 preferenčních hlasů, Sobotka jich dostal 22 175. Hašek přitom získal nejvíce preferenčních hlasů na jižní Moravě.  

Okamžitý odchod z funkce žádá po Sobotkovi brněnský primátor Roman Onderka. Poukazuje na to, že k politické práci patří osobní odpovědnost, a pokud volby skončí neúspěchem, měl by ji vyvodit předseda strany. „Byl to předseda Sobotka, kdo svázal své setrvání v pozici předsedy strany s volebním výsledkem, a ten je nejhorší od roku 1996,“ uvedl Onderka. Podobný názor má i šéf ČSSD Brno-venkov Zdeněk Dufek. Podle něj by se měl ujmout vedení strany první místopředseda Michal Hašek, a to až do sjezdu ČSSD, na němž by jeho delegáti zvolili nové vedení sociální demokracie.

Brněnský primátor Roman Onderka
Zdroj: ČT24

Starosta Blanska: Měli jsme pracovat, ne do toho hodit vidle

Zcela jinak ale vnímá situaci šéf ČSSD na Břeclavsku, dlouholetý poslanec a někdejší starosta Valtic Jiří Petrů. Domnívá se, že Sobotka by měl zůstat, protože špatný volební zisk pro ČSSD - 20,5 procenta hlasů, nelze „hodit“ jen na bedra Sobotky. O těch, kteří jeho rezignaci navrhli, hovoří jako o partyzánech dychtících po moci. V rozpacích je podle svých slov starosta Blanska, místopředseda ČSSD na Blanensku a nový poslanec za sociální demokracii Lubomír Toufar. „Celé je to neštěstí. Den po volbách se mělo pracovat tak, abychom se stmelili a věnovali sestavení nové vlády, ne do toho hodit vidle,“ dodal.

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Moravskoslezská ČSSD zase bude požadovat svolání volebního sjezdu. Ten by se podle hejtmana a horkého kandidáta na nového krajského předsedu Miroslava Nováka mohl konat už v lednu. Ve středu zasedá krajský výkonný výbor. Předpokládám, že určitě nějaká výzva bude. Koneckonců už ostravská sociální demokracie požaduje v co nejkratším termínu volební sjezd a věřím, že toto potvrdí i kraj,„ uvedl Novák. Podle něj by celé vedení strany mělo na sjezdu před členskou základnou obhajovat své funkce, protože volební výsledek je společná práce všech. “To je jediné možné řešení," řekl hejtman.

Vedení ČSSD v Pardubicích se zase domnívá, že strana by se v první řadě měla věnovat povolebním vyjednáváním s potenciálními partnery. Podle místopředsedkyně krajského výboru ČSSD a krajské radní Jany Pernicové se na volebním výsledku podepsala právě nejednotnost a nestabilita vedení strany. „Nikdy za to ale nemůže jen jedna osoba. Musí to vyhodnotit ústřední výkonný výbor a sjezd strany. Dnes máme řešit zcela jiné problémy, lidé očekávali zcela jiný postup našeho vedení,“ řekla Pernicová. Nesouhlasí s tím, že Sobotka není ve vyjednávacím týmu. Zda by měl odstoupit z pozice předsedy, by měl rozhodnout širší orgán strany.

Předseda ČSSD Sobotka dnes svolal na 10. listopadu jednání ústředního výkonného výboru strany, na kterém by se mělo rozhodnout o jeho setrvání ve funkci. Již tento čtvrtek se k jednání o napjaté situaci ve straně sejde grémium ČSSD, kde si Sobotka udržuje převahu. Tu ale ztratil v předsednictvu, které ho v neděli poměrem 20 ku 13 vyzvalo k odchodu. Kromě hlasování o tom, zda má stranu nadále vést Sobotka, se dá očekávat i hlasování o dalších členech jejího vedení, zejména Haškovi.

Rozkol sociálních demokratů tématem Událostí (zdroj: ČT24)