Do zdravotnictví letos přiteče ještě 800 milionů korun

Praha – Zdravotnictví dostane do konce roku 800 milionů korun navíc ve zvýšených platbách státu za děti, důchodce či nezaměstnané. Zákonné opatření, které to umožňuje, dnes vyšlo ve Sbírce zákonů s platností od 1. listopadu. Odvody státu se ročně zvýší o 4,7 miliardy korun, což je zhruba 400 milionů korun navíc každý měsíc. Opatření ale ještě musí zpětně schválit nová Poslanecká sněmovna, jinak bude neplatné.

Platba státu za děti, důchodce či nezaměstnané stoupne o 64 korun na 787 korun měsíčně. Navýšení navrhla vláda s tím, že bez peněz navíc hrozí až omezení dostupnosti zdravotní péče. Původně se uvádělo, že peníze dostane zdravotnictví až od ledna. Legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek ale uvedl, že částka se zvedne už od listopadu, jak je stanoveno i ve Sbírce zákonů.

Podle krizového štábu nemocnic, odborů i pacientů vláda pomáhá jen zdravotním pojišťovnám, měla by ale pomoci i nemocnicím. Zdravotnické i lékařské odbory jsou ve stávkové pohotovosti a chystají protesty. Štáb vyzval občany, aby podobně jako před rokem, kdy pojišťovny vypověděly všem nemocnicím smlouvy, své nemocnice bránili. Pod petice se tehdy podepsalo 100 000 občanů.

Podle štábu by měla vláda ještě do konce roku poskytnout půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně, aby mohla zaplatit nemocnicím, a měla by také změnit úhradovou vyhlášku, aby nemocnice peníze dostaly. Ministerstvo ale změnu vyhlášky odmítlo. Poukázalo na jednání o odkupu nedobytných pohledávek a dohodu o půjčce pro VZP ve výši 1,5 miliardy korun. Víc podle ministerstva v tuto chvíli udělat nelze, dalším přiléváním peněz do zdravotnictví by stoupl státní dluh.