S ČSSD budeme ostražití, ale alternativ moc nevidím, říká Jourová

Praha – Volební výsledky moc jiných možností pro adekvátní koalice nenabízejí, tvrdí místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. Prioritou pro vyjednávání zůstává vedle lidovců také ČSSD, navzdory nebývalé krizi. Jednat chtějí i nadále primárně s předsedou strany. Pokud by se ale legitimním šéfem ČSSD stal Michal Hašek, obrátí se samozřejmě na něj, zmiňuje Jourová. Kvůli nastalé situaci kolem zákulisních mocenských převratů uvnitř sociální demokracie ale hnutí ANO zatím stále vyčkává. „Pokud významní představitelé nějaké strany dávají svým kolegům kudlu do zad, pak jsou samozřejmě ostražití i potenciální partneři,“ uvedla v Hyde Parku ČT24 místopředsedkyně ANO.

Podle Jourové je složení vyjednávacího týmu ČSSD primárně jejich záležitostí, hnutí kolem Andreje Babiše ale odmítá jednat se dvěma různými skupinami či lídry. Primárně chce dál jednat s předsedou – tedy prozatím Bohuslavem Sobotkou a jím sestaveným týmem. „Bude li předsedou sociální demokracie kdokoliv včetně pana Haška, který bude podle pravidel strany zvolen, pak budeme samozřejmě jednat s ním,“ dodává Jourová.

  • „Kdybych byla voličkou sociální demokracie, asi by mě to hodně zklamalo - asi bych byla i rozezlená, protože bych se cítila oklamá. Takhle na to koukám trochu z boku a nemůžu pochopit, že se ta strana den po volbách se takto znevěrohodní a znejistí partnery pro vyjednávání.“

Jourová tím naráží na aktivitu části vedení ČSSD, která záhy po volbách požadavovala po šéfovi strany odstoupení kvůli slabému volebnímu výsledku. Nejprve jej předsednictvo v rámci hlasování odstranilo z vyjednávacího týmu, Sobotka ale odmítl výzvy ke složení funkce a hodlal jednat o koalici na vlastní pěst.

„Souboj regiony versus vedení ČSSD se přesune do sněmovny“

O tři dny později se obměněný vyjednávací tým ČSSD v rámci vyřešení stranického schizmatu rozhodl složit funkce. O novém má grémium jednat ve čtvrtek. Část ČSSD navíc připouští, že celá věc mohla proběhnout v režii prezidenta Miloše Zemana s cílem ovlivnit podobu budoucí vlády a premiérský post. „Já to osobně sleduju už delší dobu a vidím tam velké nebezpečí, že v rámci ČSSD vyrostlo něco jako druhé mocenské centrum. Páni hejtmani podle povyrostli jak ve své autonomii, tak ve své faktické síle. Myslím, že to tam je v současnosti nastavené v podobě centrum versus regiony,“ dodává Jourová.

A právě napětí mezi centrálním vedením strany a regiony v čele se šéfem Asociace krajů Haškem se nyní podle Jourové přenese do sněmovny. Novými poslanci jsou třeba jihočeský hejtman Jiří Zimola nebo Milan Chovanec. Právě oni figurují mezi údajnými účastníky sobotního jednání s prezidentem.

ANO přitom zatím neplánuje o koalici vyjednávat s jinými stranami než ČSSD a lidovci. „Když se podíváme na výsledky voleb, tak i po těch výstupech není moc kam dál se poohlížet,“ dodává členka vedení strany. Jakoukoliv povolební spolupráci, včetně sněmovní, s ODS či TOP 09 Jourová považuje vzhledem k výrokům na Andreje Babiše za de facto vyloučenou. „Jednat se dá úplně s každým, ale nevěřím na vládní spolupráci, ani na širší spolupráci ve sněmovně. Především výroky paní Němcové na hlavu našeho předsedy, myslím, způsobily hodně velkou nechuť ke spolupráci a k jednání s ODS,“ řekla Jourová v Hyde Parku ČT24.

„Pokud další předčasné volby, přemýšlejme o úpravě systému“

Povolební aritmetika dává právě sociální demokracii, lidovcům a Babišovu ANO šanci na vytvoření silné sněmovní většiny 111 hlasů. Jde o přitom o druhý nejsilnější koaliční poměr v polistopadové éře. Mnozí pozorovatelé se v odhadech nicméně začínají spíše přiklánět k možnosti nových předčasných voleb. Takové řešení je ale podle Jourové krajní. „Nedělejme z občanů gamblery, kteří si opakovaně půjdou hodit do té rulety. Na to je to příliš drahý špás a navíc se tady hazarduje s něčím mnohem dražším a to je ochota občanů se vůbec k politice vyjadřovat,“ zmiňuje.

V případě nových voleb by ale chtěla iniciovat možnou změnu volebního systému směrem k poměrnému. „Pokud sáhnout k dalším volbám, asi bychom měli velmi vážně hovořit o tom, jestli poměrný systém, který tyto nepřehledné situace přináší, není potřeba kriticky zhodnotit,“ zmiňuje místopředsedkyně ANO. Jde ale o její soukromý názor, se kterým přijde na dnešní jednání předsednictva ANO. 

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)