V čele poslanců TOP 09 bude opět Gazdík, lidovce povede Bělobrádek

Praha - Poslanecký klub TOP 09 povede Petr Gazdík. Tento post zastával už v předchozím volebním období. Klub bude mít nyní 26 poslanců proti 41 mandátům, které obdržel ve volbách v roce 2010, a je tak až čtvrtou nejsilnější sněmovní frakcí. Strana by podle Gazdíka ráda získala místo ve vedení dolní komory. Svého předsedu už má i poslanecký klub KDU-ČSL. Jednomyslně byl zvolen šéf strany Pavel Bělobrádek. Místopředsedy jsou Marian Jurečka a Jan Bartošek.

Do čela poslaneckého klubu TOP 09 byl dnes jednomyslně zvolen předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Místopředsedy klubu byli zvoleni znovu Jitka Chalánková, František Laudát a Václav Horáček, nově pak Zdeněk Bezecný.

TOP 09 hodlá brzy zahájit povolební setkání s jinými kluby. „Byl jsem pověřen, abych začal velmi aktivně jednat s jinými poslaneckými kluby o ustavení Poslanecké sněmovny,“ dodal. Zopakoval také, že strana je připravena usednout v opozici. „Nebudeme opozicí, která bude vetovat jakýkoliv zákon a jakýkoliv názor opozice. Chceme být věcnou opozicí, která bude přístupna diskusi a která bude pracovat pro blaho České republiky,“ uvedl.

Gazdík také zdůraznil, že strana má zájem mít místopředsedu Poslanecké sněmovny. „Náš volební výsledek, se domníváme, že nám umožňuje zaujmout pozici ve vedení Sněmovny,“ prohlásil Gazdík. TOP 09 měla i v minulém funkčním období jednoho místopředsedu dolní komory v osobě Vlasty Parkanové a poté Jiřího Olivy, ani jeden z nich už ale není členem sněmovny.

TOP 09 už navrhla zákony o registru smluv či úpravě pravomocí NKÚ

Gazdík již představil několik návrhů zákonů, které hodlá strana předložit. Jedná se o zákony o registru smluv, o odpovědnosti za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem a o úpravě pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Návrhy jsou podle něj totožné s těmi, které byly předloženy v minulém volebním období dolní komory, ale sněmovna či Senát jejich projednávání nedokončily. Normy se do legislativního procesu dostanou až po ustavení dolní komory.

TK TOP 09 po ustavení předsedy poslaneckého klubu (zdroj: ČT24)

Bělobrádek: Do vrcholné politiky nastupuje nová generace lidovců 

Lidovci si dnes do čela poslaneckého klubu zvolili svého předsedu Pavla Bělobrádka. Klub má čtrnáct poslanců. Bělobrádek připomněl, že pouze jeden z nich již v Poslanecké sněmovně působil, a to Ludvík Hovorka. Do vrcholné politiky tak podle něj nastupuje nová generace lidovců. „Čeká nás učení za pochodu, ale jsme na to zvyklí. Mnozí máme za sebou krajské volby, což je také politická zkušenost,“ dodal.

Předseda s poslanci diskutoval o vyjednávání o nové vládě. Připomněl, že v týmu je kromě něj místopředseda Jurečka. K jednotlivým tématům si ale přizvou zkušené kolegy ze strany, například Jana Kasala, Romana Línka či Stanislava Juránka. „Nás nic do vlády nežene. My tam určitě nepůjdeme za každou cenu. Uvidíme, jak se vyjednávání budou vyvíjet,“ uvedl Bělobrádek. Zdůraznil, že KDU-ČSL a ANO 2011 si nejsou ideologicky „úplně blízké“. Na druhou stranu ale podle něj lze jen touto spoluprací, a to spolu s ČSSD, vytvořit silnou vládu. Dokud ale ČSSD nebude mít kompletní vyjednávací tým, lidovci s ní jednat nebudou.