Dopady schůzky v Lánech: Zimola končí v předsednictvu i výkonném výboru

České Budějovice - Jiří Zimola rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD. Zimola se s dalšími čtyřmi stranickými kolegy sešel po volbách s prezidentem Milošem Zemanem. Podle některých straníků na schůzce jednali o odstranění předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Zimola, který ve volbách získal poslanecký mandát a zároveň je hejtmanem Jihočeského kraje, své rozhodnutí oznámil po zasedání krajského výboru strany, které trvalo skoro čtyři hodiny. Předsedou jihočeské ČSSD ale zůstává.

„Přeji si, aby tato má rezignace na vrcholné funkce v sociální demokracii byla občany vnímána jako osobní vyvození mých údajných prohřešků a aby tento krok přispěl ke zklidnění situace v sociální demokracii,“ prohlásil Zimola. Věří, že toto gesto také pomůže k sestavení silné vlády pod vedením ČSSD.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha, jihočeskému hejtmanovi první krok do „velké politiky“ nevyšel. Dodal však, že mu nikdo z ČSSD nedoporučoval, aby skončil ve funkci hejtmana. „Myslím si, že to by byla škoda, je to šikovný člověk, který tu udělal hodně práce, a věřím, že další ještě odvede. V této politice je velmi silný,“ uvedl Štěch. Podle něj si Zimola zřejmě zkomplikoval vyhlídky na účast ve vládě - ve stínovém kabinetu ČSSD byl ministrem pro místní rozvoj. „Byl vážným kandidátem, ale situace se zkomplikovala i výsledkem voleb. Vláda bude koaliční a postů (pro ČSSD) bude málo,“ řekl Štěch.

Dvaačtyřicetiletý Zimola vstoupil do ČSSD v roce 2000. V roce 1998 se poprvé stal starostou Nové Bystřice na Jindřichohradecku, byl jím následujících deset let. V roce 2008 se stal krajským hejtmanem a loni funkci obhájil. V letošních volbách vedl ČSSD na jihu Čech jako lídr a zajistil si místo ve sněmovně. V následujících týdnech se chce rozhodnout, jakou funci bude zastávat. „Souběh obou funkcí dlouhodobě nejde zvládnout,“ řekl dnes s tím, že jedno z míst opustí nejpozději do šesti měsíců.

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek dnes přiznal, že bezprostředně po oznámení volebních výsledků navštívil prezidenta v Lánech. Setkání s hlavou státu potvrdil i Zimola, Jeroným Tejc a Zdeněk Škromach. Všichni účastníci (s výjimkou Milana Chovance) přitom až dosud jednání se Zemanem vytrvale odmítali. Portréty účastníků schůzky si můžete přečíst zde.