Bártu zatkla policie. Kvůli policejnímu prezidentovi, nebo vynášení informací?

Praha - Bývalého poslance Věcí veřejných Víta Bártu včera zatkla policie. Jako první o tom informovaly s odvoláním na důvěryhodné zdroje servery Novinky.cz a Prvnizpravy.cz, podle nichž by případ mohl souviset s kauzou bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, o jehož jmenování do funkce Bárta údajně usiloval. Podle České pozice se případ týká vynášení informací z policie a druhým zadrženým je plukovník Jan Petržílek, vedoucí odboru analytiky a informatiky ÚOKFK. Deník Právo to dává do souvislosti s únikem odposlechů lobbisty Romana Janouška. Městské státní zastupitelství i policie informace o zatčení Bárty odmítly s odkazem na ochranu utajovaných informací jakkoli komentovat. Podle informací České televize Obvodní soud pro Prahu 1 zatím návrh na vzetí do vazby Víta Bárty neobdržel.

„Podle mě daleko pravděpodobnější je, že se případ týká vynášení policejních informací,“ myslí si redaktor Respektu Jaroslav Spurný. Případ Petra Lessyho je podle něj příliš starý, zatímco o vyšetřování úniku informací od policie se mezi informovanými lidmi ví. „O tom, že politici brali policii spíše jako instituci k zakrývání svých přešlapů, se psalo dlouho,“ řekl Spurný.

Vyjádření strany Věci veřejné

„Předsednictvo Věcí veřejných má pouze informace z médií a až do doby zveřejnění dalších informací ze strany státního zastupitelství se nebude k případu vyjadřovat.“

Druhým zadrženým v případu je policejní plukovník Jan Petržílek, vedoucí odboru analytiky a informatiky Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), podle České pozice jeho kancelář ve čtvrtek zabezpečila Generální inspekce bezpečnostních sborů, která se zabývá trestnou činností policistů. Petržílek před svým nástupem do vysoké funkce na ÚOKFK pracoval pro Bezpečnostní informační službu, do vysoké funkce v protikorupční policii nastoupil v březnu 2012, kdy útvar řídil Tomáš Martinec.

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Mluvčí GIBS Radka Sandorová ale uvedla, že žádné informace o Bártovi nemá. „Kdyby se jednalo pouze o podezření z trestné činnosti Víta Bárty, tak by to GIBS ani vyšetřovat nemohla. Pouze pokud se to týká vnitřních záležitostí policie, nebo byl dokonce zadržen člen policie, tak se jím GIBS může zabývat,“ vysvětlil bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD), proč i on předpokládá, že je Bárta spíše stíhán v souvislosti s únikem policejních informací než s volbou policejního prezidenta. „Já se spíš domnívám, že to s politikou nemusí mít nic společného. Je známé, že Vít Bárta podniká v bezpečnostní oblasti a mohl potřebovat nějaké informace pro své podnikání,“ naznačil další možnost.

  • „Informace, že z tajných služeb a policie tekly informace do Bártovy ABL tu byly dlouhodobě. Tato varianta je pravděpodobná, jisté to ale není,“ myslí si také novinář MF Dnes Tomáš Syrovátka.

Vít Bárta, jeden ze zakladatelů a dlouholetý lídr strany Věci veřejné, je znám svou korupční kauzou uplácení poslanců této strany. V uplynulých předčasných volbách do sněmovny v Plzeňském kraji neúspěšně kandidoval za hnutí Úsvit Tomia Okamury.

Bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho prosadil do funkce tehdejší ministr vnitra za VV Radek John. Spekulovalo se, že na jeho nominaci v zákulisí tlačil nejvíc právě Vít Bárta. Kvůli sporům o výměnu tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha  Martinů za Lessyho se málem rozpadla i tehdejší vládní koalice ODS, TOP 09 a VV.

Sám Lessy dnes kauzu komentoval tak, že jej policie zatím v souvislosti s ní nekontaktovala. Dodal, že mediální útoky mají jiné pozadí, o kterém nechce ale spekulovat.

  • „Opravdu v žádném případě nevím, o co v dané věci jde, ani nevím, zda byl pan Bárta někým zadržen. Žádné orgány činné v trestním řízení mne nekontaktovaly a ani jsem nebyl vyslýchán. Naprosto netuším, o co v té věci jde, a velmi mne mrzí, že je moje jméno spojováno s nějakými kauzami, o kterých nemám tušení,“ řekl Petr Lessy.
  • „Já vím, že je to v těchto dnech opravdu aktuální, protože dělám kroky proto, aby bylo zrušeno rozhodnutí ministra vnitra o mém propuštění. Já chápu, že je někdo nervózní a hodí se mu toto propojování,“ dodal Lessy.

Trestní stíhání odvolaného policejního prezidenta Petra Lessyho obžalovaného z pomluvy a zneužití pravomoci minulý týden zastavil pražský městský soud. Rozsudek zní, že trestní stíhání bylo od počátku vedeno nezákonně a bylo nepřípustné. Rozhodnutí je pravomocné a Lessy na jeho základě bude usilovat o návrat do funkce.