Ministr zdravotnictví Holcát obnovil funkci hlavní sestry

Praha - V Česku ode dneška znovu funguje funkce hlavní sestry. Ministr zdravotnictví Martin Holcát do ní jmenoval Alenu Šmídovou. Dosud vedla na ministerstvu oddělení ošetřovatelství. Jako hlavní sestra má zastupovat zájmy více než 100 tisíc zdravotních sester. Podle Holcáta je důležité, aby sestry měly na úřadu zástupkyni, na kterou se mohou v případě potřeby obrátit.

Šmídová se chce zaměřit na zjednodušení ošetřovatelské a zdravotnické dokumentace, zlepšení pracovních podmínek sester včetně dodržování zákoníku práce a jejich nepřetěžování. Sestry se na ni mohou obracet s konkrétními problémy a stížnostmi. Jako vrchní sestra chce také podpořit jejich spolupráci s lékaři. U zdravotnické dokumentace by podle Šmídové velmi pomohlo, kdyby byla vedená elektronicky. „Pak by informace veděl hned i lékař,“ řekla ve Studiu ČT24.

„Ráda a se vší zodpovědností se budu snažit o prosazování těch kroků, které mohou pozici zdravotních sester vylepšit. Máme v našem zdravotnictví výborné a šikovné sestry, ale chtěla bych apelovat i na ty kolegy, kteří nám svým přístupem k pacientům příliš nepomáhají, aby své povolávání vykonávali se vší empatií a pomohli nám v očích veřejnosti obraz sester zlepšovat,“ uvedla při dnešním jmenování Šmídová.

Šmídová vystudovala střední zdravotnickou školu v oboru zdravotní sestra a filosofickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2010 vede oddělení ošetřovatelství a dalších nelékařských oborů a uznávání kvalifikací na odboru vzdělávání a vědy ministerstva zdravotnictví. V profesní kariéře pracovala jako sestra u lůžka na interním oddělení, učila na střední zdravotnické škole, kde byla osm let také zástupkyní ředitelky. V letech 2004 až 2009 působila jako hlavní sestra Vězeňské služby ČR.