Hájek chtěl řád pro otce poslat poštou, Zeman ho proto neudělil

Praha - Prezident Miloš Zeman neudělil vyznamenání mluvčímu Charty 77 Jiřímu Hájkovi in memoriam, protože žádost jeho syna Jana, aby řád poslal poštou nebo kurýrem, považuje za neuctivou. Jan Hájek nechtěl medaili převzít osobně na Hradě, neboť nesouhlasí se Zemanovými kroky. Ze stejného důvodu ocenění nepřevzal také hudebník Vladimír Mišík.

Podle mluvčí prezidenta Hany Burianové nejprve syn jednoho z prvních mluvčích Charty 77 záměr prezidenta ocenit svého otce přivítal: „Pan Hájek byl mile překvapen a poskytl poštovní adresu pro zasílání písemného vyrozumění.“ Později ale změnil názor.

Hájek svůj záměr nepřevzít ocenění nejprve sdělil v telefonickém rozhovoru šéfovi hradního protokolu Jindřichovi Forejtovi. „Na základě jeho písemného vyjádření, které poté zaslal panu prezidentovi, se prezident republiky rozhodl, že žádost pana Hájka, aby mu státní vyznamenání České republiky pro jeho otce bylo doručeno poštou/kurýrem, je zarážející a projevující neúctu k samotnému ocenění,“ sdělila mluvčí prezidenta Hana Burianová. Další postup vedoucí k udělení státního vyznamenání byl podle ní proto zastaven.

Hájek ve čtvrtek serveru Revolver Revue sdělil, že jeho účast na slavnostním aktu mu nepřipadala vhodná vzhledem k současným aktivitám prezidenta republiky. Zeman podle něj používá všechny síly, aby „zesměšnil nebo podrazil“ politické i osobní konkurenty. Hájek chtěl proto získat vyznamenání alternativním způsobem. Uvedl, že jeho přítomnost snad není rozhodující, když vyznamenání má být uděleno posmrtně jeho otci.

„Na to mi ředitel protokolu odpověděl, že v takovém případě vyznamenání uděleno nebude. To je pozoruhodné: ocenění in memoriam tedy není udělováno na základě zásluh zesnulé osobnosti, ale na základě ochoty pozůstalých účastnit se předávacího aktu,“ řekl serveru.   

Jiří Hájek (1913 až 1993) byl československý politik, do roku 1970 člen KSČ. Na podzim 1968 byl zbaven všech funkcí poté, co jako ministr zahraničí ČSSR vystoupil v Radě bezpečnosti OSN proti srpnové okupaci země armádami Varšavské smlouvy. V roce 1977 patřil spolu s Václavem Havlem a Janem Patočkou k prvním mluvčím Charty 77.